Cum este să fii Putin: ce se ascunde în spatele imaginii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea s-a obişnuit cu imaginea de dur a premierului rus. Un realizator german de documentare a pătruns însă dincolo de imaginea oficială şi, după ore de discuţii şi filmări cu acesta, spune că l-a perceput pe liderul rus ca pe un om singuratic şi plăcut.

În general premierul rus Vladimir Putin nu permite presei să se apropie prea mult de el, considerând-o pe aceasta mai mult un instrument pentru propagarea unei anumite imagini a sa de lider forte: la bordul unei maşini de curse, într-un avion de luptă, la bustul gol sau în sala de judo. Cu atât mai suprinzător este că liderul de la Kremlin a permis unui regizor neamţ să realizeze un documentar despre el, să-l filmeze şi să editeze materialul după cum crede de cuvinţă, scrie revista germană Spiegel.

Hubert Seipel, un regizor de filme politice cu o mare experienţă, a întâmpinat destule dificultăţi până să ajungă la viitorul preşedinte rus. A tot scris la oficiul de presă al Kremlinului, folosind în paralel o conexiune cu un apropiat al lui Putin. După doi ani în care nu s-a întâmplat nimic, Putin l-a invitat pe Seipel să-i facă o vizită. Deşi l-a primit la început cu o anumită reticenţă, Seipel care a realizat multe documentare pe teme complexe precum războiul din Kosovo sau scandalul de mită de la Volkswagen din 2005, a reuşit până la urmă să-l determine pe Putin să accepte ideea filmului.

Cum este să fii Putin? Trist, dacă ne luăm după imaginile captate de Seipel. Într-una dintre scene, Putin este filmat practicând hockey pe gheaţă noaptea într-o arenă goală. O altă filmare îl arată dimineaţa la piscină însoţit doar de Labradorul său negru Koni. Apoi noaptea Putin participă la un meci de hockey pe gheaţă între bodyguarzii săi şi cei ai lui Dmitri Medvedev. În unele moment Putin pare bătrân şi epuizat. Indiferent unde se duce – la şedinţa de guvern sau la o vânătoare în Siberia, el este înconjurat de o numeroasă escortă, care-i ţine la distanţă pe toţi ceilalţi.

Imaginea de bărbat viguros care vânează şi urşi şi practică judo, pe care Putin încearcă s-o propage despre el însuşi, este demistificată de Seipel în documentar ca un efort extenuant şi nefericit. În opinia regizorului german, Putin „vrea să fie înţeles, dar nu poate înţelege de ce nu-l înţelegem”.

Seipel încearcă să pătrundă psihologia lui Putin. În film, Putin este prezentat ca un băiat isteţ şi brutal, care chiar dacă a ajuns în vârf, nu se potriveşte cu elita.  Întrebat de ce s-a apucat de judo, viitorul preşedinte al Rusiei spune că “a fost pentru mine un instrument pentru a-mi afirma rolul în haită”.

În timpul filmărilor pentru documentar, Putin vrea să pară deschis şi amabil, ştiind că nu poate trata un regizor german ca pe media rusă, scrie Spiegel, care aminteşte acuzaţiile sale lansate împotriva lui Alexei Venediktov, redactor -şef al radioului Echo Moscovy, critic la adresa sa, care au dus la demiterea acestuia.  Totuşi unele întrebări legate de criticile Occidentului faţă de politicile sale îl irită vizibil pe Putin care se mulţumeşte să spună laconic: „Am mai vorbit despre asta!”. Seipel însă susţine că Putin nu este dezagreabil.

Premierul rus l-a dus pe regizorul german şi la capela sa privată, unde i-a vorbit despre credinţa sa şi despre cum mama lui l-a botezat în secret. Seipel reuşeşte să pătrundă dincolo de faţada de dur a lui Putin, arătând că dincolo de aceasta se ascunde o anumită slăbiciune şi o tristeţe de a trebui să joace acest rol. Documentarul „I, Putin”, care oferă o privire dincolo de omul politic şi se concentrează pe cum trăieşte omul Putin, va fi difuzat astăzi de postul public de televiziune german ARD.


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite