Cum se explică succesul Ucrainei la Jocurile Paralimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înotătoarea ucraineană Nataliia Prologaieva a câştigat proba de 100m bras din cadrul Jocurilor Paralimpice.
Înotătoarea ucraineană Nataliia Prologaieva a câştigat proba de 100m bras din cadrul Jocurilor Paralimpice.

După performanţele bune de la Beijing din urmă cu patru ani, Ucraina se clasează acum pe locul patru în topul medaliilor pe state la actuala ediţie a Jocurilor Paralimpice de la Londra, care se va încheia pe 9 septembrie. Secretul este un sistem unic de educaţie fizică şi sport pentru tinerii cu dizabilităţi.

Succesul paralimpic al ţării este notabil, date fiind dificultăţile şi discriminarea cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi în Ucraina, relatează BBC. Cu trotuare înalte, cu peste 15 cm deasupra străzilor, şi foarte puţine rampe, multe hoteluri fără lift şi cu puţine toalete speciale, capitala Kiev nu este un mediu de viaţă prea prielnic pentru aceştia. Ca urmare multe persoane cu handicap, mai ales cele aflate în cărucior, stau mai mult în casă.

Şi totuşi revoluţia paralimpică a devenit posibilă prin implicarea lui Valeri Suskevich, fondator şi preşedinte al Comitetului Paralimpic ucrainean şi fost campion paralimpic la înot în URSS. Infectat cu virusul polio la vârsta de patru ani, el a trăit toată viaţa în scaunul cu rotile, dar tatăl său l-a determinat să se mişte şi să facă sport, ceea  ce i-a schimbat viaţa.

În prezent Suskevich este şi membru al Parlamentului ucrainean şi a dezvoltat un sistem unic de educaţie fizică şi sport pentru tinerii cu dizabilităţi. Prin programul Invasport, el a construit în fiecare regiune a Ucrainei câte o şcoală sportivă unde aceştia să poată învăţa mai multe sporturi de la volei la atletism sau înot. Cei mai buni dintre ei devin campioni paralimpici, dar şi ceilalţi câştigă încredere, prieteni şi se reabilitează fizic. Chiar dacă acest sistem nu primeşte finanţări atât de importante ca în China, Marea Britanie sau Australia, el este deja un model recunoscut în lume.

„Faţă de condiţiile din alte părţi ale Ucrainei unde piscinele sunt la etajul doi şi greu accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi, centrul de antrenament pentru paralimpici din Yevpatoria, Crimeea, este ultramodern şi nu are bariere pentru noi”, spune Iuri Martinov, un tânăr înotător care se pregăteşte pentru primele sale Jocuri Paralimpice.

Cine plăteşte

Guvernul ucrainean acoperă majoritatea cheltuielilor pentru aceste facilităţi şi programe. În plus, unele camere din complexele sportive sunt închiriate pentru turişti astfel încât aceste venituri adiţionale să finanţeze mâncare, cazare şi training gratuite pentru sportivii paralimpici.

Pe de altă parte însă principala problemă a Comitetului Paralimpic este că găseşte greu sponsori din publicitate. „Trebuie să vorbim cu media noastră care nu acoperă suficient Jocurile Paralimpice. Schimbarea va veni în timp pentru că există eroi la Olimpiadă, dar şi la Paralimpice”, spune ministrul ucrainean al tineretului şi sportului, citat de BBC.

Guvernul ucrainean va răsplăti fiecare medaliat cu aur cu 125.000 de dolari, argintul cu 80.000 de dolari iar bronzul cu 55.000 de dolari.  Ţara a obţinut deja 27 de medalii de aur, 18 de argint şi 23 de bronz iar Jocurile Paralimpice încă nu s-au terminat. 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite