Cum dispare clasa de mijloc din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recesiunea economică şi şomajul galopant au afectat mai ales clasa mijlocie, formată din americani care câştigau bine, dar care acum şi-au pierdut locuinţele şi se luptă pentru supravieţuire. În schimb, cei mai bogaţi 1% dintre cetăţeni deţin o treime din averea ţării.  

Deşi guvernul american anunţa încă din toamna trecută o creştere economică iar băncile au iar profituri de miliarde, 70% dintre americani simt că recesiunea continuă, potrivit unui sondaj de opinie.

Criza afectează mai ales persoanele educate, care câştigau bine până acum şi se considerau ca făcând parte din clasa mijlocie. După ce au împrumutat masiv bani pentru a-şi acoperi cheltuielile pentru educaţie, asistenţă sanitară şi consum, aceşti americani care nu făcuseră economii, au determinat o creştere totală a datoriei consumatorilor la 13,5 trilioane de dolari, scrie revista Spiegel.

Aproximativ 61% dintre americani nu mai au rezerve financiare şi trăiesc de la leafă la leafă. În plus, SUA se confruntă pentru prima dată după al Doilea Război Mondial cu o rată foarte mare a şomajului oficial de lungă durată de peste 9,5%.

Pe de altă parte, potrivit Ministerului Agriculturii, "insecuritatea alimentară" este în creştere, astfel încât nu mai puţin de 50 de milioane de americani nu-şi permiteau anul trecut să cumpere destulă mâncare pentru a rămâne sănătoşi.

Coşmarul american

Chiar şi încrederea în visul american, ideea că cei plecaţi de jos pot ajunge sus prin muncă, s-a zguduit în faţa lipsei de joburi, a salariilor stagnante şi a creşterii dramatice a inegalităţilor. Visul american a devenit realitate pentru tot mai puţini oameni în ultimii ani iar boomul imobiliar, împrumuturile şi consumul excesiv au mascat mult timp faptul că majoritatea americanilor nu au obţinut aproape niciun beneficiu de pe urma creşterii economice din ultimii 30 de ani. În timp ce pentru 90% dintre americani veniturile au crescut foarte puţin din 1973 încoace, câştigurile celor aflaţi în vârful scării sociale s-au triplat. În 1979, o treime din profiturile ţării le reveneau celor mai bogaţi 1%  dintre cetăţenii americani.

Cerc vicios

În prezent, americanii nu mai cheltuie mulţi bani nici pe bunuri de consum pentru că n-au economii. Casele lor şi-au pierdut valoarea şi ei nu se mai califică pentru credite cu dobândă mică. Faptul că realizează câştiguri mai mici sau sunt şomeri le scade şi capacitatea de a plăti împozitele, astfel încât multe guverne locale se confruntă cu deficite bugetare enorme.

În orăşelul Ventura de pe coasta Pacificului, 20% dintre locuitori riscă să-şi piardă locuinţele. Celor fără adăpost li se permite deja să doarmă în maşini în interiorul oraşului. "Aceste maşini sunt de multe ori scumpe şi amintesc de timpurile bune. Ei sunt noii săraci, care aveau bani înainte de criză şi care niciodată nu şi-au imaginat că vor ajunge homeless", explică William Finley, care derulează un proiect-pilot pentru acordarea de mese gratuite şi de adăpost pentru cei rămaşi fără casă.

Printre cei cazaţi în adăposturi se află şi Channelle Sabedra, cu soţul şi cei trei copii. După ce capul familiei şi-a pierdut jobul, ei nu şi-au mai permis să plătească utilităţile şi chiria şi au fost obligaţi să-şi părăsească locuinţa. În prezent caută cu disperare un loc de muncă.

"Eu n-am găsit încă de lucru. Soţul meu lucrează acum într-un depozit dar nu câştigă destul, aşa că avem nevoie de un venit suplimentar pentru că doar îngrijirea copilului jumătate din zi costă 600 de dolari pe lună", susţine tânăra mamă.

O explicaţie pentru aceste situaţii disperate este creşterea abruptă a costului vieţii în SUA în ultimii 20 de ani. La începutul deceniului, familiile americane plăteau de două ori mai mult pentru asigurări de sănătate şi ipoteci decât generaţia dinainte. În prezent patru din zece americani, care se consideră membri ai clasei mijlocii, se tem că nu-şi vor putea menţine statutul social, scrie revista „Spiegel”.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite