Republicanii americani acuză "socialismul european". Cum diferă serviciile sociale din SUA şi Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidaţii pentru nominalizarea republicană se întrec în a-l acuza pe preşedintele Obama de "socialism european", încercând să profite de pe urma temerilor că prăbuşirea zonei euro ar putea trage şi SUA după ea.

În ultima vreme principalii candidaţi republicani, Mitt Romney şi Newt Gingrich au făcut multe referiri la încercarea lui Obama de a transforma SUA într-o ţară europeană, prin creşterea bugetelor pentru protecţie socială şi creşterea taxelor pentru bogaţi.  „Eu sunt pentru Declaraţia de independenţă şi pentru Constituţie, el este pentru socialismul european”, a spus Gingrich la o întâlnire cu alegătorii din Florida.

„Cred că multe din politicile adoptate de Obama sunt foarte asemănătoare cu politicile socialiste europene”, a spus la rândul său adversarul Mitt Romney la Fox News. În opinia sa, americanii trebuie să aleagă între un „welfare state de tip european” propus de democraţi şi „o ţară liberă”.

Iain Murray, expert la think-tank-ul Competitive Enterprise Institute din Washington DC, este însă de părere că modul în care Obama conduce America nu este socialist, ci „mai degrabă un fel de social-democraţie precum cea din UE, cu un guvern care susţine un stat al bunăstării puternic, cu companii mari susţinute de stat, dar nu deţinute de acesta şi cu un nivel de taxare care permite menţinerea acestuia”. În opinia sa, americanii nu înţeleg ce înseamnă socialismul pentru că nu l-au trăit niciodată şi nici nu există dovezi că Obama este un adept al modelului european de stat asistenţial.

Reforma sănătăţii, prin care Obama vrea să extindă asigurarea de sănătate pentru toţi americanii, a fost unul dintre principalele puncte de atac ale republicanilor care acuză trecerea de la individualismul şi excepţionalismul american la o formă de guvernare europeană. Ei se opun unui rol mai mare jucat de guvernul federal în viaţa americanilor şi programelor „radicale” de protecţie socială. Chiar şi apelul lui Obama de creştere a taxelor pentru cei bogaţi, făcut în cadrul discursului despre starea naţiunii, a fost respins de republicani ca „un fel de război de clasă”.

„În America se pune accent pe individ. De exemplu americanii n-au susţinut creşterea taxelor pentru cei foarte bogaţi. Ei n-au beneficiat niciodată de protecţia socială care există de mult timp în ţări europene precum Marea Britanie sau Germania, de asistenţă de sănătate universală”, explică Fran Burswell, director pentru relaţii transatlantice la Atlantic Council, citat de BBC.

Cum cel mai important factor la scrutinul de anul acesta va fi starea economiei, americanii îl vor alege pe candidatul perceput drept capabil să scoată ţara din recesiune. O escaladare a crizei din zona euro, conjugată cu temerile legate de o nouă recesiune declanşată de aceasta în SUA, ar putea să fie principala armă a republicanilor în lupta cu Obama. Aşa că vom mai tot auzi cum Europa devine un termen peiorativ în cursa pentru Casa Albă.

SUA vs Europa

Sănătate
•    SUA: privată, cu ceva susţinere federală. Cetăţenii îşi fac asigurare medicală, iar statul acordă subvenţii persoanelor defavorizate.  Cost: 17.4%/PIB
•    Marea Britanie: Serviciul Naţional de Sănătate este finanţat din taxe. Serviciile de sănătate sunt gratuite. Majoritatea spitalelor aparţin statului. 9.8%/PIB
•    Germania: Asigurările obligatorii de sănătate acoperă majoritatea populaţiei. Un mix de spitale private şi publice. 11.6%/PIB
•    Franţa: Asigurare socială de sănătate obligatorie, dar majoritatea cetăţenilor plătesc şi una privată. Spitale private şi de stat.

Ajutoare sociale:
•    SUA: Puţine ajutoare sociale. Ajutor de şomaj extins până la 99 de săptămâni în perioada de recesiune dar apoi cetăţenii trebuie să se adreseze organizaţiilor caritabile. Cost: 19.5%/PIB
•    Marea Britanie: O gamă largă de ajutoare sociale pentru familiile cu venituri medii şi mici. Şomajul nu este limitat în timp. Costuri: 24.3%/PIB
•    Germania: Sistem complet de ajutoare sociale. Şomajul acoperă timp de 12 luni salariul complet, apoi scade semnificativ. 27.6%/PIB
•    Franţa: Stat social extins. Maxim doi ani de ajutor de şomaj pentru persoanele sub 50 ani. Cost: 30.7%/PIB

Industria:
•    SUA: Privată, cu reglementări federale. Unii consideră salvarea unor bănci şi a General Motors de către Obama o naţionalizare.
•    Marea Britanie: Majoritatea activelor aparţinând statului au fost privatizate în anii ’80. Trei bănci au fost parţial naţionalizate în 2008.
•    Germania: Privată cu excepţia căilor ferate, a poştei şi a unor bănci. Firmele deţinute de stat în Germania de Est au fost vândute sau închise. 
•    Franţa: Economie mixtă. Statul deţine active în mai multe din cele m ai mari companii ale ţării şi duce o politică industrială activă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite