Germania intermediază negocieri secrete între SUA şi talibani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deschiderea unui birou politic al talibanilor în Qatar, pentru a negocia cu americanii viitorul Afganistanului, este rezultatul unei ample operaţiuni diplomatice germane de mediere.

Totul a început la sfârşitul lui noiembrie 2010, când unul dintre liderii talibani Tayyab Agha a fost adus la Muenchen cu un avion al Serviciului de Informaţii externe german (BND) pentru a discuta cu o delegaţie americană.

Dialogul secret, organizat de Ministerul german de Externe, a avut succes, talibanii anunţând de curând deschiderea unui birou de legătură în Qatar, ceea ce arată disponibilitatea de a începe negocierile pentru pace într-un format care să includă guvernul de la Kabul, insurgenţii şi partea americană, scrie revista germană Spiegel. Pentru talibani este ocazia de a se profila şi pe scena internaţională, chiar dacă reprezentanţa lor nu va avea statut de misiune diplomatică.

Negocierile actuale vizează stabilizarea politică a ţării după retragerea trupelor occidentale în 2014 şi iau în calcul inclusiv includerea talibanilor într-un guvern de uniune naţională. Aceştia au lăsat să se înţeleagă că ar putea renunţa la legăturile cu Al-Qaida, iar guvernele occidentale ar putea atunci să vândă retragerea ca un succes politic.

Dar până la un acord mai este încă un drum lung. Talibanii insistă în continuare pe retragerea completă a trupelor străine, dar pe de altă parte ei realizează că fără miliardele vărsate cu titlul de ajutoare private de Occident, Afganistanul s-ar putea prăbuşi după 2014. Chiar dacă insurgenţa ar învinge autorităţile de la Kabul, statul paria ar eşua.

De partea cealaltă americanii au avut mari dificultăţi în a găsi parteneri de negociere de încredere în rândul talibanilor. Identificarea lui Tayyab Agha de către autorităţile germane pe post de emisar a fost un nou succes de diplomaţie internaţională perntru Berlin după facilitarea schimbului de prizonieri între Israel şi Hamas. Agha, un paştun cu o reputaţie de om de cuvânt, s-a întâlnit în primăvara lui 2010 cu Bernd Mutzelburg, emisarul german în Afganistan de la acea vreme, pe teren neutru în Golful Persic. Mai târziu Casa Albă a garantat securitatea lui Agha pe durata deplasării acestuia în Germania.

După prima întâlnire pe pământ german, la sfârşitul lui noiembrie, cu o delegaţie americană formată din diplomaţi din Departamentul de Stat şi oameni din serviciile secrete, guvernul german a mai găzduit o altă rundă de negocieri în mai 2011 la Muenchen. Una dintre condiţiile puse de Agha pentru continuarea negocierilor politice a fost eliberarea unor lideri talibani deţinuţi la Guantanamo, în schimbul eliberării unui soldat american Bowe Bergdahl, răpit de talibani. O chestiune sensibilă pentru Obama deoarece ea ar putea furniza noi muniţii republicanilor , care resping orice negocieri cu "teroriştii", în lupta pentru Casa Albă.

În plus, negocierile intermediate de germani şi biroul taliban de la Doha nu sunt suficiente pentru a asigura pacea în Afganistan şi o retragere mai uşoară pentru forţele occidentale. Preşedintele Karzai a fost forţat să accepte deschiderea negocierilor cu talibanii şi cere acum dreptul de a controla cursul acestora. Iar Iranul încearcă să-şi întărească influenţa în Afganistan, inclusiv printr-o apropiere de talibani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite