Şi-au depăşit SUA suveranitatea în "cazul Megaupload"?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arestarea creatorului uneia dintre cele mai mari platforme de distribuire de fişiere din lume a fost dispusă de un judecător american, chiar dacă Kim Dotcom nu era cetăţean american. SUA îşi exercită jurisdicţia dincolo de graniţe, încălcând principiul teritorialităţii, scrie publicaţia Asia Sentinel.  

Eliberarea pe cauţiune a neo-zeelandezului de origine germană a fost dispusă de un judecător din Noua Zeelandă după ce Departamentul american al Justiţiei ceruse ca bărbatul acuzat de piraterie şi de încălcarea copyright-ului să fie ţinut într-o închisoare pentru a fi ulterior judecat în SUA. Judecătorul neozeelandez Timothy Brewer a motivat că este puţin probabil ca Dotcom să încerce să fugă pentru că SUA şi alte guverne aliate i-au confiscat active în valoare de 25 milioane de dolari, pe care încearcă să le recupereze.

“Cum poate SUA să-l judece pe Dotcom, care nu este american, dat fiind şi faptul că legile americane în materie de copyright se aplică doar pe teritoriul SUA, nu şi în străinătate?” - se întreabă Karl Lukacs, corespondent pentru afaceri legale la Asia Sentinel.  În opinia sa, rechizitoriul la adresa lui Dotcom este subţire, dar SUA nu sunt la primul demers de a-şi folosi puterea dincolo de graniţele propriei jurisdicţii. În 1977, Congresul adopta Foreign Corrupt Practices Act, care prevedea că americanii care fac afaceri în străinătate trebuie să adere la standardele anti-mită din SUA. Cazul Dotcom ar fi o dovadă a convingerii SUA că legile ei pot fi aplicate oricui, oriunde. Fondatorul Megaupload este cetăţean german şi finlandez şi trăieşte cu copiii şi soţia în Noua Zeelandă.

Lukacs consideră îngrijorător şi faptul că mai multe guverne au ajutat SUA în demersul său. Chiar guvernul neozeelandez s-a oferit să reprezinte SUA în proces prin organismul său Crown Law Office. “SUA îşi rescrie conceptul de graniţe. Înainte abilitatea unei naţiuni de a-şi manifesta autoritatea peste graniţe era limitată de constrângeri fizice. Cu echipamentele moderne de comunicare, o naţiune bogată poate face presiuni oriunde şi asupra oricui. Această afirmare a jurisdicţiei extrateritoriale ar putea deveni una dintre cele mai controversate probleme legale ale deceniului”,  crede jurnalistul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite