Ce au britanicii cu comisarul Barnier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul pentru piaţă internă Michel Barnier susţine mai multe iniţiative de reformă a sistemului financiar european, care nemulţumesc autorităţile britanice.
Comisarul pentru piaţă internă Michel Barnier susţine mai multe iniţiative de reformă a sistemului financiar european, care nemulţumesc autorităţile britanice.

Tot mai nemulţumiţi de dominanţa Germaniei şi Franţei în UE, britanicii se opun şi încercărilor Comisiei Europene de reformare a sistemului financiar, temându-se că City-ul londonez îşi va pierde influenţa în faţa unor alte centre financiare precum Frankfurt sau Paris.

De curând premierul David Cameron declara că sistemul financiar britanic este „constant asediat de Bruxelles”. Iar pe comisarul UE pentru piaţă internă, francezul Michel Barnier , l-a acuzat că este parte al unei conspiraţii conduse de Paris. „Francezii nu ar fi de acord ca noi să le mutăm industria aerospaţială în Polonia, aşa că nu voi accepta încercările lor de a muta serviciile noastre financiare la Frankfurt”, a spus Cameron.  „Birocraţia, iniţiativele de taxare greşite, politicile protecţioniste vor dăuna atracţiei internaţionale a City-ului”, spune la rândul său Anthony Belchambers, director executiv al Futures and Options Association din Londra, citat de Financial Times.

Aproximativ 20 de propuneri legislative care vizează reforma infrastructurii pieţei de capital, instrumentele financiare derivate OTC, reguli privind capitalul băncilor, taxa pe tranzacţiile financiare sunt dezbătute în prezent la Bruxelles.  Autorităţile britanice resping limitarea capitalului pe care Băncile centrale naţionale le-o pot impune băncilor, cerută de Bruxelles. 

Chiar dacă Barnier este acuzat că joacă pentru francezi, aliaţii săi spun că comisarul a adoptat deseori poziţii diferite de cele ale Parisului şi Berlinului. Totuşi el a susţinut taxa pe tranzacţiile financiare, ideea tandemului franco-german, care ar dăuna economiei Marii Britanii, puternic dependentă de serviciile financiare, care reprezintă cel mai mare sector de export.

O altă iniţiativă a sa care.-i supără pe britanici este noua agenţie pan-europeană de supraveghere cu sediul la Paris care ar urma să facă regulile legate de investment banking, de case de compensare la nivel european.”Nu poţi să domini piaţa cu instrumente denominate în euro şi apoi să nu accepţi nicio supraveghere europeană. Nu poţi să culegi doar beneficiile monedei euro, fără să accepţi niciunul dintre riscurile sau compromisurile potenţiale”, a spus un apropiat al comisarului Barnier în legătură cu atitudinea britanică.

În fapt Michel Barnier este prins într-o mare confruntare care va defini cursul viitor al UE, scrie Financial Times. De o parte, Franţa şi Germania fac presiuni pentru mai multă integrare europeană şi cer o reglementare mai strictă a serviciilor financiare iar de cealaltă parte premierul Cameron caută să transfere înapoi la nivel naţional puterile cedate sau măcar să obţină compensaţii importante pentru susţinerea reformelor din zona euro. Problematic este că britanicii au puţini aliaţi în zona non-euro dispuşi să lupte pentru menţinerea supremaţiei financiare a City-ului.


În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite