Multe femei asiatice din Marea Britanie sunt victime ale crimelor de onoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe femei care nu reuşesc să evadeze sfârşesc însă tragic. Rata de suicid printre femeile sud-asiatice din Marea Britanie este de trei ori mai mare decât media naţională
Multe femei care nu reuşesc să evadeze sfârşesc însă tragic. Rata de suicid printre femeile sud-asiatice din Marea Britanie este de trei ori mai mare decât media naţională

Un studiu realizat de Organizaţia Femeilor iraniene şi kurde din Marea Britanie arată că sunt 2.823 de victime pe an. Femeile care scapă se ascund de familii şi de soţii violenţi în refugii speciale. Şi totuşi, paradoxal, două treimi dintre tinerii asiatici din Marea Britanie cu vârste între 16 şi 34 de ani susţin că familiile trebuie să trăiască în conformitate cu „codul onoarei”.

În multe familii de imigranţi proveniţi din Asia şi Orientul Mijlociu, femeile şi fetele au o viaţă grea. Dacă au un prieten, se îmbracă în stil occidental sau refuză să se căsătorească cu alesul familiei lor sau chiar decid să-şi părăsească soţul violent, ele pot fi acuzate de încălcarea Codului de onoare, relatează un reporter BBC care a vizitat un adăpost pentru femei abuzate de soţ şi de familie.

Multe dintre acestea au venit din Pakistan ca tinere mirese, dar soţii le-au confiscat paşapoartele şi le-au închis în casă, nepermiţându-le nici să înveţe limba engleză. Ele au trăit complet izolate de lumea exterioară, fiind tratate ca sclave care trebuie să facă toate muncile casnice. „Şi soacra mă lovea. Nu ştiam nimic despre lumea exterioară, nu vorbeam limba şi nu aveam bani. Mă ţineau prizonieră în casă. Odată am fost închisă în dormitor timp de 13 zile”, povesteşte Qawal, una dintre femeile de la adăpost care a reuşit să fugă de acasă.

Multe femei care nu reuşesc să evadeze sfârşesc însă tragic. Rata de suicid printre femeile sud-asiatice din Marea Britanie este de trei ori mai mare decât media naţională.  În prezent există şi o linie telefonică de ajutor pentru victimele violenţei domestice legate de aşa numitul „cod de onoare”.  Numărul de apeluri s-a dublat în cei patru ani de la înfiinţare, ajungând la 500 pe lună.

Şi totuşi, paradoxal, două treimi dintre tinerii cu asiatici din Marea Britanie cu vârste între 16 şi 34 de ani susţin că familiile trebuie să trăiască în conformitate cu „codul onoarei”, arată un sondaj realizat de ComRes la comanda BBC. Din 500 de respondenţi, 18% au susţinut că anumite comportamente al femeii, cum ar fi neascultarea taţilor şi părăsirea unei căsătorii, care pot să afecteze onoarea familiei justifică pedeapsa fizică. 69% au fost de acord că familiile ar trebui să trăiască după codul de onoare (75% în rândul tinerilor, respectiv 63% în cel al femeilor tinere).  Numai 3% cred că crimele de onoare pot fi justificate.

„Nu avem o cifră fiabilă pentru crimele de onoare, dar estimez că în fiecare an în Marea Britanie sunt oficiate 10.000 de mariaje forţate, iar aceasta este rădăcina problemei. Căsătoriile forţate sunt urmate de un tsunami de violenţă domestică, abuzuri sexuale şi apoi de suicid şi crime. Deci dacă le putem preveni pe acestea, prevenim şi celelalte lucruri”, spune Nazir Afzal de la Crown Prosecution Service. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite