O nouă agenţie de rating europeană?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cercurile politice din Europa, cele trei mari agenţii de rating – Moody’s, Fitch şi Standard&Poor’s – sunt făcute responsabile pentru agravarea crizei euro. De aceea, susţinerea pentru crearea unei companii continentale de rating a crescut constant.

Cu cât criza datoriilor împinge mai mult zona euro pe marginea prăpastiei, cu atât creşte nevoia de a găsi vinovaţi sau, de ce nu, ţapi ispăşitori. Iar relaţia dintre guvernele europene şi cele trei mari agenţii internaţionale de rating s-a deteriorat vizibil în ultima perioadă. Săptămâna trecută, Standard&Poor’s a respins planul de salvare a Greciei, iar Moody’s a retrogradat datoria Portugaliei la statutul de „junk”.

Având în vedere impactul negativ pe care prognozele acestor companii l-a avut asupra programului european de salvare, mai mulţi politicieni germani, printre care şi ministrul bavarez de finanţe, Georg Fahrenschon, susţin un proiect de creare a unei noi agenţii de rating, propus de compania de consultanţă Roland Berger.

Comisarul European Michel Barnier, citat de Spiegel, a declarat că „vom încerca să creăm o agenţie europeană de rating” dar a adăugat că va fi necesar mult timp şi capital pentru realizarea obiectivului. Totuşi, mediul de afaceri, care ar trebui să finanţeze apariţia agenţiei nu pare încântat de perspectivă. Criticii subliniază ca încă o agenţie de rating nu ar sparge „monopolul” celor trei mari, şi, în final, după cum se pronunţa un lider al lumii financiare germane, „acest proiect nu rezolvă niciuna din problemele noastre”.

Mai mult, lideri din lumea afacerilor reproşează politicienilor că, în ciuda faptului că statul grec este falimentar, se încearcă amânarea sine die a realităţii. De aceea, după o lungă perioadă în care agenţiile de rating au fost pe drept acuzate că au acordat calificative cu prea mare indulgenţă companiilor care au declanşat criza mondială, acum o parte a politicienilor europeni aşteaptă să se întâmple acelaşi lucru cu datoriile suverane. 

O altă variantă, susţinută de oficiali din Berlin şi Bruxelles, ar fi o întărire a supravegherii activităţilor agenţiilor de rating, pentru a reduce posibilele conflicte de interese şi pentru a transparentiza metodele de evaluare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite