Wall-Street-ul nu-l mai susţine pe Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele american Barack Obama a criticat vehement Wall Street-ul şi riscă să-şi piardă astfel principalii finanţatori în cursa pentru un nou mandat la Casa Albă.
Preşedintele american Barack Obama a criticat vehement Wall Street-ul şi riscă să-şi piardă astfel principalii finanţatori în cursa pentru un nou mandat la Casa Albă.

Bancherii şi finanţiştii l-au susţinut puternic financiar pe Obama în prima sa Cursă pentru Casa Albă. În prezent însă, nemulţumiţi de politica financiară a Washingtonului, ei se reorientează către posibilul său contracandidat, Mitt Romney. Numai în ultimul trimestru din 2011, băncile şi fondurile de investiţii au direcţionat aproape 1,5 milioane de dolari către Romney, faţă de numai 127.000 primiţi de Obama.

Tom Michaud, preşedintele board-ului băncii de investiţii Keefe, Bruyette&Woods (KBW), se plânge că întreaga industrie a fost lovită de politicile guvernamentale. Profiturile băncii sale au scăzut de la 426 la 265 de milioane de dolari, iar câştigurile de 27 de milioane de dolari s-au transformat în pierderi în valoare de 32 de milioane. Ca urmare, Michaud a decis să doneze 2.500 de dolari – suma maximă permisă de lege – pentru campania republicanului Mitt Romney. În plus, a mai direcţionat 2.500 de dolari către comitetul de sponsorizări al KBW, care a strâns deja 58.370 de dolari exclusiv pentru candidaţi republicani, scrie revista germană Spiegel.

Acest exemplu arată că relaţia finanţiştilor cu Obama s-a schimbat. În alegerile din 2008, Obama era favoritul Wall-Street-ului, care i-a donat 42 de milioane de dolari, faţă de 31 de miliarde care s-au dus către rivalul său John McCain. În prezent, Obama încă atrage cele mai mari sponsorizări pentru campanie, cu 157 de milioane de dolari, faţă de Romney, care dispune de doar 74 de milioane de dolari. Dar finanţiştii continuă să verse sume mari pentru candidatul republican, care s-au ridicat la 15,2 de milioane de dolari de la începutul ciclului electoral. Băncile şi fondurile de investiţii au direcţionat numai în ultimul trimestru din 2011 aproape 1,5 milioane de dolari către Romney, faţă de numai 127.000 primiţi de Obama.

Goldman Sachs, care a donat în 2008 peste un milion de dolari lui Obama, a mai dat doar 12.000 de dolari pentru campania acestuia în ultimul trimestru al lui 2011, faţă de 106.000 de dolari viraţi către Romney.  La fel, în aceeaşi perioadă, şi Bank of America a donat pentru Romney peste 77.000 de dolari şi doar 16.000 pentru Obama. La Citigroup prăpastia este şi mai mare: 196.000 de dolari pentru Romney şi 3.842 de dolari pentru Obama – faţă de 730.000 de dolari în alegerile din 2008.

„Lepădarea de Obama este rezultatul legilor sale şi a retoricii sale vehemente împotriva Wall Street. El a pus în discuţie chiar legitimitatea celor care l-au ajutat să vină la putere”, explică fenomenul Richard Hunt, şeful Consumer Bankers Association, citat de site-ul „Politico”.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite