Voluntariatul din România, dezbătut în Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conferinţa doreşte să crească interesul cu privire la modalităţile de implicare civică şi să interconecteze entităţi din sectorul non-profit şi privat pentru a facilita dialogul şi găsirea de soluţii pentru creşterea procentului de implicare civică din România.
Conferinţa doreşte să crească interesul cu privire la modalităţile de implicare civică şi să interconecteze entităţi din sectorul non-profit şi privat pentru a facilita dialogul şi găsirea de soluţii pentru creşterea procentului de implicare civică din România.

România este alături de Grecia, Bulgaria și Portugalia printre țările cu cea mai mică rată de voluntariat din Europa. Chiar dacă are o medie de voluntari de doar 20% din populaţia de peste 18 ani, ţara noastră a înregistrat de curând la Săptămâna Națională a Voluntariatului peste 200 de organizații înscrise din 150 de localități din țară, derulând peste 500 de evenimente. Iar rolul implicării civice în dezvoltarea Ro

Voluntariatul a devenit, în România, un concept ce nu mai poate fi ignorat nici la nivel teoretic, nici  la nivel practic. Chiar dacă motivațiile sunt diverse și nu de fiecare dată intrinseci, putem observa o pantă ascendentă în ceea ce privește rolul voluntariatului în societate atât în mediul ONG în care tot mai multe fundații se dezvoltă, dar și în sectorul business care susține financiar sectorul non-profit sau chiar dezvoltă propriile programe de responsabilitate socială. Cu toate acestea, România este încă într-o poziție ”tânără” comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană.

Cifrele pentru Anul European al Voluntariatului (2011) arată că un european din cinci desfășoară activități de voluntariat în cadrul Uniunii Europene, în România fiind vorba despre o medie de 20% din populația de peste 18 ani (4 milioane de voluntari români). Cu toate acestea, conform unui studiu Eurofound, cea mai mare rată de participare și implicare civică o au țările nordice precum Suedia, Danemarca sau Finlanda, cu o medie de 45%, România fiind alături de Grecia, Bulgaria și Portugalia printre țările cu cea mai mică rată.

Campioana voluntariatului

Olanda este, de asemenea, o țară în care activitățile de voluntariat sunt încurajate, cu atât mai mult cu cât aceasta are cel mai mare grad de interculturalitate din Europa, fiind casă pentru 176 de naționalități diferite, conform ultimului recensământ.

Cu ocazia Anului European al Voluntariatului, Olanda a lansat o campanie al cărui slogan "Voluntary work: good for you, good for the city” încurajează locuitorii Amsterdamului să se implice în societate, accentuând numeroasele beneficii rezultate din acest lucru. Mai mult, stabilind un centru atât pentru olandezi, cât și pentru cei ce nu vorbesc limba olandeză - VCA (Vrijwilligerscentrale Amsterdam) – aceștia au promovat și continuă să promoveze nu mai puțin de 1000 de activități non-profit în care doritorii se pot înscrie.

Nu este de neglijat, totuși, nici campania care a însoțit Săptămâna Națională a Voluntariatului în România, în care s-au înscris peste 200 de organizații din 150 de localități din țară,  derulând peste 500 de evenimente, demonstrându-se așadar necesitatea unor astfel de activități, chiar dacă impactul este încă „timid”.

Pe fundalul acestor descoperiri, GRASP (Societatea Globală a Tinerilor Profesionişti Români) organizează la Amsterdam, Olanda în perioada 18-20 noiembrie 2011, conferinţa Proiect Romania 2020: Pentru că ne pasă. Rolul implicării civice în dezvoltarea României pentru a aduce în prim plan problematica voluntariatului, implicarea civică sau CSR-ul și pentru a identifica soluții pentru a dezvolta aceste practici pe viitor. Conferinţa doreşte să crească interesul cu privire la modalităţile de implicare civică şi să interconecteze entităţi din sectorul non-profit şi privat pentru a facilita dialogul şi găsirea de soluţii pentru creşterea procentului de implicare civică din România.  Mai multe detalii despre înscrierea la conferinţă pe www.mygrasp.org  

Alice Teodorescu este masterandă la Universitatea din Amsterdam, Media Studies Department şi membră GRASP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite