Victorie parţială a Curţii Constituţionale din Ungaria împotriva orbanizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 La 16 iulie, Curtea Constituțională din Ungaria a respins ca neconstituțională inițiativa guvernului Orbán de a reduce brusc vârsta de pensionare a judecătorilor. Și totuși, decizia Curţii pare să fi venit mult prea târziu pentru a mai avea efect asupra schimbărilor deja operate la nivelul sistemului de justiție, spune profesoara Kim Lane Scheppele de la Universitatea Princeton.   

Decizia reprezintă o înfrângere parțială a orbanizării în contextul în care mulți dintre judecătorii Curții au fost înlocuiți cu apropiați ai puterii. Inițial votul a fost unul de paritate, 7 la 7, fiind nevoie de votul președintelui Curții care a înclinat decisiv balanța. Toți judecătorii numiți de guvern au votat împotrivă. Unul dintre argumentele invocate a fost acela că principiul inamovibilității are tradiție în dreptul maghiar, protecția față de concedierea arbitrară fiind garantată încă din primul act juridic datând de la 1869.
 
Kim Lane Scheppele, profesoară de drept la Universitatea Princeton, arată într-o analiză publicată pe blogul Hungarian Spectrum că decizia Curții Constituționale conține atât aspecte pozitive, cât și negative: "Sunt vești bune pentru că s-a ajuns la răspunsul constituțional just, apărându-se atât statul de drept, cât și Constituția. Pe de altă parte, sunt vești rele pentru că decizia a venit mult prea târziu și majoritatea judecătorilor au fost deja concediați, iar Curtea nu sugerează o cale limpede prin care aceștia să-și recupereze posturile.”
 
Cu alte cuvinte judecătorilor pensionați înainte de vreme li se dă dreptate, în principiu, dar starea de fapt nu este încă modificată. Reducerea vârstei de pensionare a fost un pilon central a planului de „orbanizare” a justiției. Devenită efectivă de la 1 ianuarie, noua lege pensionează prematur aproape 10% dintre judecătorii din țară, dând guvernului posibilitatea să le numească înlocuitorii. În fapt se operează prin lege o decapitare a sistemului de justiție.

Astfel un sfert dintre judecătorii de la Curtea Supremă și jumătate dintre președinții curților de apel și tribunalelor județene se află printre cei 300 de judecători care vor fi pensionați în 2012. Între timp, o nouă instituție creată, Biroul Juridic Național condus de un apropiat al familiei Orbán, a primit peste noapte puterea de a numi judecători. Totul capătă aparența unui sistem clientelar în care principalul criteriu al promovării devine fidelitatea față de Fidesz.
 
Obiectivul reamenajării sistemului de justiție a oferit în ianuarie Comisiei Europene temeiul juridic de a iniția “procedura de infringement” la Curtea Europeană de Justiție împotriva Ungariei pe motiv că reducerea bruscă a vârstei de pensionare violează dreptul comunitar. Tehnic, decizia Curții Constituționale „pare să oprească neobosita cursă a guvernului Orbán pentru controlul justiției” spune Kim Lane Scheppele.  Însă deja totul este prea târziu. Răul a fost deja făcut. 228 de judecători au fost deja pensionați. În plus nu este clar dacă acești foști judecători își vor putea recăpăta funcțiile pierdute.

Așadar cine a câștigat? „Probabil că tot Viktor Orbán este marele câștigător. El poate spune acum criticilor săi că Ungaria are o Curte Constituțională independentă, una capabilă să respingă părți esențiale ale reformei sale în justiție. Dar în realitate, decizia poate să fi venit prea târziu pentru a mai avea un impact asupra compoziției unui sistem de justiție” deja reamenjată de guvernul Orbán.
 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite