Vă rog, taxaţi-mă, sunt putred de bogat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

The Guardian, Londra: În momentul în care guvernele îşi pregătesc bugetele pentru 2012, iar clasa de mijloc trebuie să suporte măsurile de austeritate pentru a salva conturile publice, “super-bogaţii” din mai multe ţări se declară gata să facă şi ei un efort şi cer să fie taxaţi mai mult.

Articol preluat din Presseurop.eu/ro, revistă a presei europene, în zece limbi.

Mai întâi a fost Warren Buffet cel care a anuţat că el şi amicii săi au fost “răsfăţaţi destul de un Congres prietenos cu miliardarii”. Apoi, Liliane Bettencourt, cea mai bogată femeie din Franţa, care s-a aflat în centrul unui scandal de evaziune fiscală anul trecut, a semnat o scrisoare împreună cu alţi 15 miliardari cerând să facă o contribuţie specială la trezorerie pentru a ajuta la scoaterea Franţei din criza financiară. Chiar şi un italian a intrat în joc, cu şeful Ferrari spunând că atâta timp cât este bogat, este “corect” să contribuie mai mult.

Acum, când şi Franţa şi Spania se gândesc să introducă o taxă pe bogăţie, 50 de germani bogaţi s-au alăturat mişcării “Taxează-mă în plus!” reînnoindu-şi cererea adresată Angelei Merkel de a “stopa creşterea diferenţelor între săraci şi bogaţi”. Grupul german Vermögende für eine Vermögensabgabe (Bogaţii pentru o Taxă pe capital) este ultima manifestare a unui tendinţe printre bogaţi potrivit căreia banii în plus din conturile lor bancare ar putea să fie capabili să uşureze, dacă nu să rezolve, criza financiară care ameninţă să le paralizeze ţările.

“Niciunul dintre noi nu este de nivelul lui Buffett sau Bettencourt”, spune fondatorul, Dieter Lehmkuhl, un doctor la pensie cu o avere de 1.5 milioane de euro (1.3 milioane de lire sterline). “Suntem un grup larg – profesori, doctori, oameni de afaceri. Cea mai mare parte din averea noastră este moştenită. Dar deţinem mai mulţi bani decât avem nevoie.”

Petiţia grupulului susţine că Germania ar putea strânge 100 de miliarde de euro (88.5 miliarde de lire sterline) dacă cei mai bogaţi ar plăti o taxă pe avere de 5% timp de doi ani.

Luni [29 august], Lehmkuhl a spus că şi-a reînnoit cererea, prima oară apărută acum doi ani, către guvernul lui Merkel de a-şi regândi politicile de taxare. În prezent cei mai bogaţi germani sunt taxaţi cu un maximum de 42%. Fostul cancelar, Gerhard Schröder, a scăzut taxa de la un maxim de 53%, cât fusese prevăzută de predecesorul său, Helmut Kohl. “I-aş spune lui Merkel că răspunsul pentru depăşirea problemelor financiare de către Germania, şi plata datoriei suverane, nu este introducerea tăierilor, care ar lovi în mod disproporţionat oamenii mai săraci, ci creşterea taxelor pentru cei bogaţi”, a spus Lehmkuhl. “Auzim tot timpul despre pachete de economisire, dar niciodată despre creşterea taxelor. Totuşi creşterea taxelor este o cale pentru a ieşi din acest balamuc. Acolo se găsesc banii: la oamenii bogaţi. Ceva trebuie făcut pentru a stopa creşterea prăpastiei dintre cei bogaţi şi cei săraci.”

În planurile grupului, noua taxă va afecta doar indivizii cu un capital de mai mult de 500 000 de euro. Toţi banii peste acest plafon ar trebui să fie taxaţi cu 5% în primii doi ani şi din al treilea cu 1% sau mai mult.


Bogaţii, taxaţi temporar?
Săptămâna trecută, în Franţa, Nicolas Sarkozy a propus o idee similară: o taxă temporară pentru cei foarte bogaţi. Aceasta ar ajunge în forma unei “contribuţii excepţionale” de 3% pe veniturile taxabile pentru cei care câştigă peste 500 000 de euro. Va dura probabil până în 2013. Iniţiativa a fost atacată ca fiind o cascadorie fără sens înainte de a fi luată în seamă – chiar şi de unii din propriul partid. Stânga a catalogat-o drept o perdea de fum pentru a ascunde faptul că Sarkozy a renunţat la miliarde de euro prin scutirile de taxe pentru bogaţi în timp ce această nouă măsură va aduce numai 200 de milioane de euro. Chantal Brunel, un parlamentar din partidul de dreapta a lui Sarkozy, UMP, a spus că trebuie să existe taxe mai mari permanente pentru “averile mari” pentru că “bogaţii trebuie să participe mai mult”.

Şi în Italia, unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni s-a oferit să plătească taxe mai mari – dar numai dacă guvernul lui Silvio Berlusconi îşi asumă promovarea unui program amplu de reforme neo-liberale. Luca di Montezemolo, preşedintele miliardar al Ferrari, şi-a anunţat oferta într-un interviu pentru ziarul de centru-stânga, La Repubblica, ceva mai devreme luna aceasta. Montezemolo, în vârstă de 63 de ani, care a fost suspectat de ambiţii politice, a spus că vrea să vadă guvernul strângând bani prin vânzarea de proprietăţi şi reduceri ale avantajelor îmbuibaţilor politicieni italieni. “Atunci, dar numai atunci, va fi nevoie de o contribuţie din partea cetăţenilor”, a spus el. “Trebuie să începem prin a cere de la cei ce au mult, pentru că este scandalos să se ceară de la clasa de mijloc.” El a spus că înainte chiar ca pieţele să fie afectate luna aceasta de îngrijorările legate de datoria publică gigantică a Italiei, a propus o suprataxă pe veniturile anuale între 5 milioane de euro şi 10 milioane de euro. Dar s-a confruntat cu o “linişte asurzitoare”.

Versiunea completă, pe Presseurop.eu/ro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite