Următoarea bătălie împotriva avorturilor în SUA - bătăile de inimă ale fetuşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activiştii anti-avort fac presiuni puternice pentru noi restricţii privind întreruperea sarcinii. Mamele ar trebui să asculte mai întâi bătăile înimii fetusului şi abia apoi să ia o decizie. În statul Ohio, deja a fost adoptată o lege care interzice toate avorturile odată ce se detectează sunete cardiace. Criticii acuză încălcarea drepturilor femeilor la viaţă privată şi supunerea medicilor unei ideologii.

Campionii noilor măsuri de prezervare a vieţii sunt candidaţii republicani la prezidenţiale, deputata de Minnesota, Michelle Bachmann şi guvernatorul  Texas-ului, Rick Perry. Bachmann a introdus deja o propunere legislativă în Congresul american intitulată The Heartbeat Informed Consent Act, aminteşte Adam Cohen într-un articol pentru revista Time.    

În tribunale lupta continuă. Curtea Supremă a admis că statele pot impune câteva restricţii, precum perioadele de aşteptare de 24 de ore sau cerinţa ca avortul să aibă consimţământul ambilor părinţi, dar cinci state – Indiana, Kansas, Alabama, Idaho şi Oklahoma – au adoptat legi care interzic toate avorturile după cinci luni de sarcină.

Principala problemă care se pune este de când fătul poate fi considerat viabil. Propunerea legislativă făcută de Bachmann prevede ca mama să asculte bătăile inimii fătului înainte de a întrerupe sarcina. Deputata a citat un sondaj realizat de un grup anti-avort Focus on The Familiy, potrivit căruia 78% din femeile indecise care s-au uitat la ecografia fetală au renunţat la ideea de a avorta.

Criticile criticilor

Măsura vizionării sonogramei de către mamă, impusă de guvernatorul Rick Perry în Texas, a fost însă respinsă de un judecător federal pe motiv că violează Primul Amendament.  „Acest act legislativ îi obligă pe doctori să avanseze o agendă ideologică cu care ar putea să nu fie de acord”, şi-a motivat decizia judecătorul Sam Sparks.

La rândul lor, activiştii pro-avort insistă pe faptul că statul nu are dreptul să interfereze cu dreptul femeilor de a decide asupra propriului corp. Opinia publică este puternic divizată în această chestiune. Potrivit unui sondaj Gallup din iulie, 50% dintre respondenţi susţin confruntarea femeilor cu ecografia fetală, în timp ce 46% dintre ei se opun.

Activiştii anti-avort pregăstesc însă pasul următor. Luna viitoare, statul Mississippi va vota adăugarea unui „amendament al persoanei” la constituţia statului, care va prevede că fătul trebuie considerat persoană de la concepere.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite