UE ar putea introduce cote obligatorii pentru femei în afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie, este nemulţumită de progresele făcute de statele membre în implementarea cotelor voluntare de reprezentare a femeilor în companii.
Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie, este nemulţumită de progresele făcute de statele membre în implementarea cotelor voluntare de reprezentare a femeilor în companii.

Comisarul European pentru justiţie Viviane Reding vrea să impună statelor membre UE cote obligatorii de reprezentare a femeilor în conducerea companiilor, dacă acestea nu implementează cotele voluntare. Germania este dată drept exemplu negativ.

Până la vară Reding vrea să facă propuneri concrete pentru o nouă structură legală la nivelul UE, deoarece sistemul voluntar de cote, prin care companiile se angajau să crească numărul femeilor în organele de conducere la 30% până în 2015 şi 40% până în 2020, nu a fost respectat. „Doar 24 de companii au luat măsuri în acest sens şi printre ele n-a fost nicio companie germană”, a spus Reding pentru cotidianul german Die Welt.

Totuşi de la sfârşitul lui 2010,  proporţia femeilor din managementul şi din board-urile de conducere ale companiilor listate la bursă din Europa a crescut de la 12% la 14%. Franţa, care a introdus cotele obligatorii de reprezentare a femeilor, a obţinut o creştere a prezenţei acestora în poziţii de conducere de la 12% la 22%. Alte state însă n-au înregistrat progrese similare.

Germania este ţara cu cea mai mare discrepanţă dintre salariile bărbaţilor şi femeilor din Europa. Potrivit datelor publicate de OECD, femeile care lucrează full-time câştigă în medie cu 21,6% mai puţin decât bărbaţii. Ţara nu stă mai bine nici la numărul de femei din board-ul companiilor.

Potrivit ultimului Eurobarometru, trei din patru europeni sunt în favoarea unor legi care să asigure că femeile cu calificări similare au aceleaşi şanse de a se angaja ca bărbaţii.  Pe acest lucru mizează şi comisarul pentru justiţie. „Dacă oamenii spun tare şi clar că nu vor ca situaţia din prezent să continue, sunt gata pentru orice. Le mai dau timp guvernelor şi afacerilor până în toamnă”, spune Reding.

Mervyn Davies, fost ministru britanic al comerţului, care a realizat anul trecut un raport legat de prezenţa femeilor în afacerile britanice, care făcea apel la companiile mari să instituie o cotă de reprezentare a femeilor de cel puţin 25% în forurile lor de conducere până în 2015, respinge însă o cotă obligatorie. Un nou studiu arată că deocamdată ponderea femeilor în conducerea marilor companii britanice a crescut de la 12,5% la aproape 15% într-un an.

Chiar şi în Germania, care este criticată drept codaşă în domeniu, s-ar fi făcut unele progrese în privinţa statutului femeilor în marile companii. Potrivit unui studiu McKinsey, 80% dintre companiile germane investesc în promovarea femeilor şi în compatilizarea muncii cu viaţa de familie.  Totuşi cu doar 3% femei în board-urile celor mai mari 200 de companii germane în 2011, Institutul german de cercetări economice (DIW) avertizează în legătură cu „mono-cultura masculină prevalentă”. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite