Turcia investeşte inteligent în educaţie: 15 milioane de tablete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu câteva luni în urmă Coreea de Sud lansa un proiect de tehnologizare a sistemului educational care a atras atenţia întregii lumi. Turcia, puterea emergentă vecină, este determinată să-i urmeze exemplul, dând dovadă de viziune şi preocupare pentru viitor.

Despre Turcia s-a discutat în presa românească ca despre un model de dezvoltare economică dar şi, în ultimul timp, ca despre locul unui posibil derapaj conservator islamic. Nu s-a discutat prea mult însă de planurile de viitor ale guvernanţilor turci şi orientarea lor spre economia viitorului, care va fi cel mai probabil bazată pe „knowledge based economy”. Când oamenii politici autohtoni vorbeau despre necesitatea încurajării meseriilor cu aport intelectual scăzut, celebrii „ospătari şi tinichigii”, conservatorii din AKP, ce conduc Turcia din 2003, au alocat procente din ce în ce mai mari pentru educaţie, chiar şi în timpul crizei economice. De fapt, educaţia, care înainte de 2010 se afla pe locul doi  în topul bugetelor, după apărare, a ajuns, începând cu anul trecut, să primească cel mai mare procent al bugetului Turciei. Un pilon central al dezvoltării educaţiei din Turcia este proiectul FATIH (acronim al Mişcării pentru Sporirea Oportunităţilor şi Dezvoltare Tehnologică), care îşi propune introducerea ultimelor cuceriri tehnologice în sistemul educaţional turcesc.

Proiectul FATIH propune crearea a 600.000 de „clase inteligente”, în 40.000 de şcoli, care să beneficieze de ultimele inovaţii ale tehnologiei informaţiei. Estimat a dura patru ani, proiectul FATIH are un buget de 3 miliarde de lire turceşti (peste 1.1 miliarde de euro) şi este destinat creşterii calităţii educaţiei şi asigurării de oportunităţi egale. Pe lângă achiziţia de tehnologie, proiectul presupune şi crearea unei infrastructuri informaţionale, transformarea în format digital a manualelor, asigurarea unei conexiuni rapide şi extinse la Internet şi facilitarea procurării conţinutului.

De aceea, ministrul turc al economiei, Zafer Çağlayan, a vizitat Statele Unite pentru a se întâlni cu reprezentanţii unor companii ca Apple şi Microsoft, care şi-au exprimat interesul în proiectul turcesc. După vizitarea sediului central al Microsoft din Seattle, Çağlayan s-a declarat mulţumit de rezultatul negocierilor: „M-am întâlnit cu unul din vicepreşedinţii Microsoft. Ei sunt pregătiţi să ia parte la Proiectul Fatih. După ce vom semna o înţelegere, echipe ale Microsoft vor călători în Turcia pentru a colabora cu firme turceşti”. De asemenea, ministrul turc a apreciat compania Apple pe care a numit-o „cea mai de succes companie în materie de inovaţie”.

Pe lângă impactul educaţional, iniţiativa guvernului turc are şi un pronunţat caracter economic. Ministrul Industriei, Nihat Ergun, a declarat, pe 13 iulie, firma câştigătoare va fi obligată să producă în Turcia cele 15 milioane de tablete pe care statul le va achiziţiona.  În acelaşi sens, după discuţiile cu reprezentanţii Apple, compania americană ia în considerare producerea în Turcia a unor accesorii pentru iPad şi iPhone. De aceea, pe lângă impactul educaţional proiectul FATIH ar putea fi şi un important succes economic, prin determinarea celor doi giganţi americani să investească în Turcia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite