Trei români, în conducerea direcţiilor generale ale Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul pentru agricultură Dacian Cioloş va avea noi colegi români în directoratele CE
Comisarul pentru agricultură Dacian Cioloş va avea noi colegi români în directoratele CE

Colegiului Comisiei Europene a decis, în urma unui complex proces de selecţie, acordarea a trei poziţii importante la nivelul directoratelor executivului european unor candidaţi români, anunţă un comunicat al MAE.

Mihail Dumitru a devenit, astfel, director pentru dezvoltare rurală în cadrul Direcţiei Generale pentru Agricultură (DG AGRI), Tudor Constantinescu a fost desemnat consilier principal în cadrul Direcţiei Generale pentru Energie (DG Energie), iar Cătălin Fotache a fost numit consilier principal în Direcţia Generală pentru Cercetare (DG RTD).

Mihail Dumitru, fost ministru al Agriculturii în perioada decembrie 2009 – septembrie 2010, este specialist în economie agrară şi a fost negociator-coordonator al Programului de dezvoltare rurală pentru România la Comisia Europeană. În intervalul 1995-ianuarie 2000 a fost manager de sector pentru agricultură, dezvoltare rurală, securitatea produselor alimentare la Delegaţia Comisiei Europene din România, iar până în august 2006 a coordonat Departamentul Agricultură şi piaţă internă la Delegaţia CE.

Tudor Constantinescu a fost director executiv al Institutului European pentru Performanţa Clădirilor (Bruxelles), iar în perioada 2008-2009 a fost preşedintele Agenţiei  Naţionale pentru Conservarea Energiei şi a Reţelei Europene pentru Energie (EnR). Expertiza sa include, totodată, 11 ani în cadrul secretariatului Cartei Energiei de la Bruxelles şi peste 5 ani în cadrul Ministerului Industriilor.

Cătălin Fotache este în prezent manager general al Centrului de Cercetare United Technologies în Statele Unite ale Americii.

Cu doar cu un an înainte de încheierea perioadei de tranziţie în care cooptarea de cetăţeni români pe diverse paliere ale structurii Comisiei Europene se realizează urmărind un sistem de cote specifice, România se află deja la numai un post de cota recomandată aferentă nivelului de director în cadrul CE. Comisia Europeană a publicat peste 20 de numiri în posturi de conducere, răspunzând astfel solicitării de a asigura un echilibru optim geografic al personalului din serviciile Comisiei.


În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite