Comisia Europeană vrea să taxeze tranzacţiile financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Barroso ţine Discursul despre starea Uniunii în Parlamentul European de la Strasbourg
Preşedintele Barroso ţine Discursul despre starea Uniunii în Parlamentul European de la Strasbourg

Preşedintele CE, José Manuel Barroso a anunţat în Parlamentul European adoptarea de către comisie a propunerii de a introduce o taxă pe tranzacţiile financiare (FTT) în UE. Unele state membre nu sunt însă de acord ca banii colectaţi să suplimenteze bugetul UE, în timp ce altele resping complet ideea care trebuie să întrunească un vot în unanimitate.    

Alianţa internaţională a agenţiilor de dezvoltare catolice (CIDSE) face apel la miniştrii de finanţe ai tuturor statelor membre să susţină planul la reuniunea lor din 5 octombrie şi solicită ca banii să fie folosiţi în lupta împotriva sărăciei şi a schimbării climatice. „Este o oportunitate istorică pentru justiţie şi solidaritate. Mingea este acum în curtea statelor membre UE. Pentru ca FTT să fie benefică pentru oamni şi planetă, banii nu trebuie să ajungă în gaura neagră a deficitelor bugetare”, a spus Bernd Nilles, secretar general al CIDSE. În opinia sa, directiva este însă vagă în privinţa destinaţiei pe care o vor avea banii colectaţi din taxa FTT.  

Noua taxă vizează o paletă largă de tranzacţii financiare de la acţiuni şi obligaţiuni, la tranzacţii futures şi instrumentele derivate şi structurate. Ea va fi greu de “evitat” pentru că se va aplica pe baza rezidenţei uneia dintre părţile la tranzacţie, sau să fie înregistrate într-un stat membru. Potrivit CIDSE, directiva contribuie şi la transparenţă fiscală prin taxarea transferurilor dintre filalele aceleiaşi companii-mamă pe baza preţului pieţii. Statele membre UE vor trebui să implementeze taxa până în 2014.

“Această taxă va duce la încasarea a 55 de miliarde de euro annual. Este o problemă de corectitudine pentru că a venit timpul ca sectorul financiar să-şi aducă contribuţia la lupta împotriva crizei mai ales că statele europene au pus la dispoziţia sistemului financiar 4600 de miliarde de euro drept garanţii”, a spus Barroso.  La rândul său Algirdas Semeta, comisarul european pentru impozitare, uniune vamală şi luptă anti-fraudă, s-a declarat convins de faptul că “partenerii noştri din G20 vor recunoaşte necesitatea de a ne urma exemplul”.

Totuşi până la implementare mai este un drum lung. Chiar dacă taxa este susţinută de Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, Germania se opune vehement tranferului banilor colectaţi către bugetul UE. Iar Londra se opune complet acestei taxe, preocupată că Londra îşi va pierde statutul de hub financiar, iar traderii europeni se vor reorienta către Asia.

Taxa promovată asiduu de ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble are  adversari chiar şi în governul german. Liberalii din FDP o resping atâta timp cât nu este implementată la nivel mondial. Iar la nivelul UE, pentru adoptarea taxei va fi nevoie de un vot unanim al celor 27 de state membre, reaminteşte cotidianul german Financial Times Deutschland.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite