Țările africane fac paşi grăbiţi în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Soarele răsare peste telescopul sud-african KAT-7, un semn al răsăritului industriei spațiale africane.
Soarele răsare peste telescopul sud-african KAT-7, un semn al răsăritului industriei spațiale africane.

În noianul de catastrofe de pe continentul african se fac vizibile tot mai multe nuclee de creştere – chiar industrii spaţiale locale. Parte a unui plan de dezvoltare pe 25 de ani, Nigeria, de exemplu, a lansat deja câțiva sateliți în orbită. Programul spațial din Ghana este abia la început, şi începe cu studenţii.

Povestea ugandezului Chris NSamba se aseamănă cu poveștile marilor pionieri ai istoriei. Tânărul de 26 de ani, cu liceul făcut în Dallas şi fost soldat în marina americană, visează să lanseze un african în spațiu. Planul a fost demarat în grădina casei mamei sale, unde a început construirea unui avion orbital. După lansarea avionului, botezat Dynacraft, Chris NSamba spune că se va apuca imediat de lucru la prima navă spațială africană – care, potrivit spuselor sale, ar putea fi lansată în maximum 6 ani.

Asta deşi Programul African de Cercetare Spațială, pornit de Chris Nsamba, nu e tocmai NASA. Spre deosebire de agenţia spaţială americană, care, în ciuda reducerilor de cheltuieli, primește în continuare miliarde de dolari, programul african se bazează exclusiv pe donațiile celor aproximativ 600 de membri.

Oricum, Chris nu este singurul cetăţean al continentului cu astfel de proiecte.

Tineretul spaţial


Ghana a făcut primul său pas în spaţiu în mai 2012, odată cu lansarea nu a unui satelit, ci, deocamdată, a Centrului de Științe și Tehnologii Spațiale Ghanez (GSSTC). Misiunea acestuia este “să planifice programe și colaborări menite să dezvolte tehnologii spațiale și să stimuleze implicarea tinerilor în domeniul științei spațiale.” În prezent cu doar 10 angajați, GSSTC se folosește și de resursele umane ale SGAC (Space Generation Advisory Council), o agenție internațională care oferă oportunități studenților și tinerilor profesioniști în domeniul politicilor internaționale spațiale.

Ambiţios, guvernul de la Accra s-a angajat să investească 1% din PIB în cercetare științifică și tehnologică și să se concentreze, în continuare, alături de Africa de Sud, Nigeria și alte țări pe efortul comun african în domeniul explorării spațiale. Parte a acestui angajament, guvernul ghanez oferă burse în domeniul stiințelor exacte și laptopuri pentru a atrage tineri ambițioși.

Sateliţi nigerieni

Fondată în 1999, “cu scopul dezvoltării cercetării și tehnologiilor spațiale pentru a aduce beneficii mediului socio-economic autohton”, Agenția Națională de Cercetare și Dezvoltare Spațială a Nigeriei (NASRDA) a lansat primul satelit nigerian în anul 2003.

O parte din treaba NASRDA o face subsidiara NigComSat, o companie cu scop comercial setată pe exploatarea sateliților. NigComSat a reușit să lanseze în 2011, cu ajutorul Chinei, satelitul NigComSat-1R, un satelit geostaţionar hibrid, pentru transmitere de date şi observaţie terestră, cu o durată de viață de minimum 15 ani. De la punerea sa în funcțiune, satelitul a reușit să îmbunătățească în mod semnificativ acoperirea Internetului în regiunea ţării.

Nu doar China ajută programul spațial nigerian. Compania britanică Surrey Satellite Technology a lucrat la construirea și lansarea a doi sateliți nigerieni în august 2011: NigeriaSat-2 și NigeriaSat-X. Satelitul NigeriaSat-2 a fost construit efectiv de britanici, cu inginerii nigerieni ca observatori, după care aceștia au construit NigeriaSat-X doar cu supravegherea englezilor. Cei doi sateliți au fost lansați din Rusia, cu ajutorul rachetei Dnepr.

Pentru termenul lung, Nigeria are un plan de dezvoltare spațială pe 25 de ani, care cuprinde inclusiv folosirea sateliților pentru monitorizarea producției agricole, a defrișărilor, dezastrelor naturale și pentru cartografierea zonelor izolate.

Însă acest plan pare că nu are parte de susținerea președintelui Jonathan Goodluck. Într-un interviu acordat FP Romania, James Chibueze, doctorand în astronomie la universitatea Kagoshima din Japoina, reprezentantul de origine nigeriană al SGAC pe regiunea africană, a adus în discuție o declarație a președintelui nigerian conform căreia acesta “lasă omul alb să se ducă în spațiu, și ce aduce albul din spațiu, noi cumpărăm de la el cu petrol.”

Motoarele sud-africane


Agenția Spațială Națională Sud-Africană (Sansa) a fost lansată formal abia în 2010, şi a început să funcționeze un an mai târziu. Sansa este împărțită în patru divizii: Observație Terestră, Operațiuni Spațiale, Inginerie Spațială și Științe Spațiale. Pentru 2012, un obiectiv al Sansa este lansarea unei nave spaţiale africane.

Povestea spațială a Africii de Sud nu începe cu Sansa, țara având o tradiție de 50 de ani în susținerea operațiunilor spațiale. Sansa speră să efectueze anul acesta circa 25 de lansări. Cea mai importantă misiune a diviziei Operațiuni Spațiale a Sansa este chiar proiectul Mars Space Laboratory al NASA, în valoare de 2,5 miliarde USD.

Cooperarea internațională este un alt punct pivotal din activitatea Sansa. Aceasta a semnat acorduri bilaterale legate de acesul la informații cu instituții din China și Brazilia, iar în 2011 a fost gazda Congresului Internațional Astronautic. Cea de-a 62-a ediție a acestui congres a fost prima desfășurată pe pământ african.

Un moment important pentru Africa spaţială este şi cel în care antreprenorul sud-african Mark Shuttleworth (Vrednic-de-navă-spațială, într-o traducere forțată din limba engleză) şi-a plătit o excursie extra-terestră, ca primul turist spaţial african. Ajuns pe Stația Spațială Internațională ca parte a unui echipaj care mai includea un rus și un italian, Mark a fost responsabil cu desfășurarea unor experimente științifice pentru Africa de Sud.

O călătorie de o mie de mile începe cu un singur pas

Invocată mai ales în legătură cu subdezvoltarea, Africa beneficiază deja de pe urma propriilor programe spaţiale. Mulţi sunt încă de părere că banii ar fi mai bine investiţi în infrastructură, sănătate sau educaţie, însă spaţiul are contribuţii indirecte în aceste domenii – şi, poate mai ales, oferă africanilor ceva la care să viseze.

Agenţii spaţiale africane

Algeria – Algerian Space Agency

Egipt - National Authority for Remote Sensing and Space Sciences

Tunisia - National Remote Sensing Center of Tunisia

Maroc - Royal Centre for Remote Sensing

Africa de Sud – South African National Space Agency

Nigeria - National Space Research and Development Agency

 

Pentru alte detalii
:

http://www.bbc.co.uk/news/business-18739694

http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/jonathanamos/2011/03/nigeria-in-space.shtml

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8271673.stm

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/from_our_own_correspondent/9573163.stm

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2069222/Not-exactly-NASA-Ugandan-space-chief-builds-test-craft-mothers-yard-says-shuttle-orbit-2015.html

http://www.southafrica.info/about/science/space-101210.htm

http://www.engineeringnews.co.za/article/created-on-a-strong-base-the-south-african-national-space-agency-looks-to-the-future-2012-02-17

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/1512128/Mark-Shuttleworth

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite