SUA crează un poligon pentru testarea contra-atacurilor cibernetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul american a comandat realizarea unui model "la scară" a Internetului, care să permită simularea atacurilor unor puteri străine şi ale hackerilor şi să testeze modalităţi de ripostă.

Vezi şi dosarul online Noul Război Cibernetic

Departamentul Apărării a alocat peste 500 de milioane de dolari pentru a dezvolta „cyber-tehnologii”, iar în dezvoltarea National Cyber Range vor fi implicaţi organizaţii precum Universitatea Johns Hopkins şi producătorul de avioane Lockheed Martin, relatează BBC.

Proiectul cibernetic este supravegheat de Defense Advance Research Projects Agency (Darpa), care se ocupă cu dezvoltarea de noi tehnologii militare şi care a fost implicată şi în cercetările timpurii legate de reţele care au dus la apariţia Internetului.

Într-un mini-Internet controlabil, cercetătorii ar putea să facă experimente într-un timp mult mai scurt, „în câteva zile, nu în săptămâni”, după cum spune Eric Mazzacone, purtător de cuvânt al Darpa pentru Reuters.

SUA şi-au sporit gradual fondurile alocate pentru proiecte legate de securitate cibernetică. Mai ales că s-au înregistrat tot mai multe atacuri grave precum cel din 2008 când reţeaua armatei americane a fost infectată cu un virus cunoscut sub numele de agent.btz.

Ca urmare în mai 2009, preşedintele Obama declara ameninţarea cibernetică una dintre cele mai serioase provocări de securitate pentru SUA. Recent, s-a hotărât chiar că dacă un cyber-atac produce distrugeri comparabile cu cele provocate de un atac militar tradiţional, atunci folosirea forţei militare devine o opţiune. Mai mult, dacă cyber atacul este considerat suficient de devastator (afectând reţele de transport sau infrastructură energetică vitală), Statele Unite îşi rezervă dreptul de a-l considera o agresiune -„un act de război” al statului de pe teritoriul căruia a fost iniţiat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite