Românii ar putea avea acces mai uşor la vize pentru SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein şi ministrul român de Externe Teodor Baconschi la lansarea celei de-a doua etape a campaniei de informare "Viză pentru SUA".
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein şi ministrul român de Externe Teodor Baconschi la lansarea celei de-a doua etape a campaniei de informare "Viză pentru SUA".

Românii ar putea obţine mai uşor vizele pentru SUA dacă se adoptă propunerea preşedintelui Obama de a lua drept criteriu proporţia de persoane care depăşesc şederea legală în Statele Unite, nu rata de refuzuri a vizelor. În plus, noua campanie lansată de MAE cu sprijinul agenţiei Grafitti BBDO insistă pe completarea corectă a aplicaţiilor. 

România, Bulgaria şi Polonia sunt singurele ţări membre UE ai căror cetăţeni mai au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite. Pentru intrarea în programul Visa Waiver, prin care se elimină obligativitatea vizelor, este nevoie de o rată de refuz a vizelor sub 3%.

România a avut anul trecut o rată de refuz a vizelor de 24,8% , în scădere cu 1,5 procente faţă de anul precedent. În primele cinci luni ale lui 2011, rata de refuz a vizelor SUA pentru români a fost de 22%, potrivit Biroului consular al SUA, o scădere cu aproape 3% comparativ cu rata înregistrată anul trecut.

În plus, un grup de deputaţi din Camera Reprezentanţilor lucrează în prezent la o soluţie legislativă care să le permită românilor să călătorească în Statele Unite fără a mai avea nevoie de vize.

Şi Declaraţia comună privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI între România şi SUA, semnată în septembrie menţionează că administraţia Obama pregăteşte modificarea legislaţiei în materie de vize, condiţionând liberalizarea de o intensificare a cooperării antiteroriste cu Statele Unite.

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a declarat cu ocazia lansării celei de-a doua etape a campaniei de informare "Viză pentru SUA", că este "convins că SUA vor şti să-şi recunoască prietenii şi să-şi recompenseze aliaţii". În opinia sa, "relansarea acestei campanii trebuie pusă într-un context. Am atins un vârf istoric în relaţia bilaterală româno-americană prin vizita preşedintelui Traian Băsescu la Washington şi semnarea acordului privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în baza de la Deveselu".

Respectarea condiţiilor formale 

Autorităţile române încearcă prin această campanie să-i ajute pe români să-şi scrie corect dosarul de candidatură pentru viză şi să-i responsabilizeze, pentru că o mare parte dintre refuzuri se datorează revenirii unor solicitanţi care nu şi-au schimbat condiţiile de bază pentru care au fost respinşi.

Ambasadorul SUA Mark Gitenstein, prezent la eveniment, a lăudat noua procedură de solicitare a vizei prin formular electronic şi a subliniat că "ambasada americană a introdus anul acesta şi un nou serviciu pentru persoanele care greşesc la completarea formularului online". Aceste persoane sunt contactate înaintea interviului pentru a face modificările necesare. În legătură cu rata de refuz a vizei pentru SUA, Gitenstein a arătat că aproape 29.000 de români au primit vize temporare pentru SUA anul trecut, reprezentând 81% dintre solicitanţi. Deci, există motive de optimism.   

 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite