România mai are doar 9 luni pentru a rezolva o problemă de 21 de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România este un "client" constant la CEDO în privinţa retrocedărilor de proprietate.
România este un "client" constant la CEDO în privinţa retrocedărilor de proprietate.

România mai are doar nouă luni pentru a rezolva problemele care de 20 de ani au afectat restituirea proprietăţilor, arată un raport recent al Centrului român de politici europene. Andrei Popovici, masterand la Columbia Law School si Harvard Kennedy School of Government, recomandă în raportul scris pentru CRPE câteva măsuri administrative, politice şi judiciare, dar şi soluţii bugetare pentru rezolvarea situaţiei complicate din

Ca urmare a numărului mare de încălcări de către România ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului privind restituirea proprietăţilor, CEDO a dat in octombrie 2010 prima sa hotarare-pilot împotriva ţării noastre. Curtea a blocat temporar soluţionarea cazurilor de restituire a proprietăţii din România, cerând autorităţilor române să pună ordine în sistem până la 12 iulie 2012.

Statul român a acţionat până acum prin listarea Fondului Proprietatea la bursă în ianuarie 2011, ceea ce asigură că acţiunile pot fi vândute de către despăgubiţi imediat la preţuri de piaţă. Mai mult, noile acţiuni emise de Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) sunt la preţuri de piaţă şi nu la vechiul preţ indice de un leu pe acţiune. Totuşi statul mai are de oferit doar 150 de milioane de euro din Fondul Proprietatea şi nu a anunţat până acum alte surse de despăgubire.

Potrivit raportului CRPE, este nevoie de termene-limită obligatorii pentru fiecare etapă administrativă pentru a eficientiza procesul de restituire şi a permite accesul solicitanţilor la o instanţă în cazul în care acestea nu sunt respectate. Iar instanţele ar trebui să fie autorizate să hotărască în privinţa nivelurilor de despăgubire.

Această măsură ar trebui însoţită de o sporire a bugetului şi a personalului Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) şi a filialelor sale locale. De asemenea, Popovici atrage atenţia că ar trebui creat un sistem de sancţiuni salariale şi prime pentru angajaţii ANRP în funcţie de îndeplinirea unor cote de performanţă în termenele stabilite.

O altă soluţie propusă de raportul CRPE pentru promovarea transparenţei şi controlul procesului este crearea unui portal online, care să permită solicitanţilor să verifice situaţia cererilor lor.

Sursele de despăgubire

Deşi CEDO dă de multe ori dreptate pe fond foştilor proprietari, statele pot recurge la soluţia plafonării dacă sarcina bugetară este supradimensionată. CRPE recomandă elaborarea unei grile standard de evaluare a proprietăţilor şi publicarea de către Ministerul Finanţelor a unor analize de cost.  Deocamdată există doar o estimare a guvernului, potrivit căreia totalul costurilor legate de restituirea proprietăţilor s-ar ridica la 21 de miliarde de euro. După ce acţiunile Fondului Proprietatea se vor termina cel mai probabil în 2011, autorităţile locale ar putea folosi proprietăţi private deţinute de stat pentru despăgubiri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite