Rio de Janeiro - oraş poliţienesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala turistică a Braziliei, celebră pentru carnaval dar şi pentru insecuritatea imenselor mahalele, este vizat de o nouă strategie a guvernului, menită să transforme renumitele favele în zone mai sigure pentru locuitorii lor. Deşi proiectul pare să aibă succes, unele voci se tem că exoticul Rio ar putea deveni un oraş poliţienesc.

Considerat a fi cel mai frumos oraş al Braziliei şi renumit pentru spectaculosul carnaval anual, Rio de Janeiro are şi o faţă întunecată. Timp de multe decenii oraşul a fost lăsat de autorităţi pe mâna bandelor violente ale traficanţilor de droguri, iar securizarea lui este acum o întreprindere dificilă. Vinovată de situaţia existentă este şi forţa poliţienească, ce ajungea, de multe ori, mai temută şi dispreţuită decât liderii informali ai cartierelor, din cauza violenţei cu care interveneau şi a corupţiei endemice.

Totuşi, ceva a început să se schimbe în Rio. Pe 28 noiembrie 2010, o forţă poliţienească de 2.600 de persoane a descins în Complexo de Alemao, cea mai mare favela a oraşului, cunoscută ca centrul traficului de droguri. Spre deosebire de alte momente similare, locuitorii cartierului nu s-au mai ascuns în case ci s-au îmbulzit pe străzi cântând şi fluturând steaguri braziliene. Ce a determinat această modificare de atitudine?

Răspunsul se află în noua strategie a poliţiei privitoare la felul în care cartierele mărginaşe pot fi pacificate şi securizate. Schimbarea de filosofie poartă o denumire: UPP sau Unidade de Policia Pacificadora (Unitatea Poliţienească de Pacificare). UPP a schimbat abordarea tradiţionalist-militaristă a poliţiei, care se mulţumea să descindă în forţă, să ucidă cât mai mulţi traficanţi şi să confişte cât mai multe droguri, fără să fie interesată de eventualele pagube colaterale. Astăzi, UPP oferă, pe lângă securitate, şi o implicare serioasă în problemele sociale ale comunităţii. Astfel, oferind un rol crescut poliţiei în comunitate, cetăţenii puteau fi convinşi că poliţia a venit şi are de gând să rămână.

Totuşi, există şi voci care neagă eficienţa sau dezirabilitatea acestor acţiuni. Profesorul Luiz Antonio Machado, de la Universitatea din Rio, explica pentru ISN: "Cel mai mare risc pe care UPP-ul îl comportă este posibilitatea ca poliţia să devină singurul canal prin care cetăţenii îşi pot exprima dorinţele şi nevoile”, transformând astfel favela pacificată într-un stat semi-poliţienesc.

O altfel de temere a cetăţenilor este că proiectul nu va continua decât până în 2014 sau 2016, când sunt programate Olimpiada şi Campionatul Mondial de Fotbal. O altă problemă sesizată de critici este că, deşi iniţiativa a fost portretizată ca menită să ajute zonele sărace, centrele UPP sunt localizate în apropierea cartierelor rezidenţiale. Dar chiar şi cei ce văd problemele acestui program sunt de acord că el este un imens pas înainte pentru Rio de Janeiro şi locuitorii săi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite