Revoluţia gazelor de şist va ajunge şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un punct al discuţiilor româno-americane de marţi de la Washington a fost interesul unor companii americane pentru zăcămintele de gaz de şist din România. În SUA, exploatarea acestor zăcăminte a produs o adevărată revoluţie energetică. În vecini, Polonia mizează pe această resursă, şi pe expertiza americană, pentru reducerea drastică a dependenţei de gazul rusesc.   

Fragment dintr-un studiu ce va fi publicat pe larg în ediţia nr.25 (noiembrie/ decembrie 2011) a FP România.

“Revoluţia” pe care a produs-o gazul de şist (shale gas) în SUA, epicentrul acestui fenomen, a generat un val de interes în restul lumii şi deja a început să producă efecte asupra pieţei globale de energie. La ora actuală, Statele Unite sunt singura ţară din lume în care producţia de acest tip se realizează la scară comercială semnificativă.

Cazul românesc

Pe teritoriul României, studiul realizat de Advanced Resources International în 2010 indică două zone cu potenţial: în Vest - bazinul Panonic şi cel al Transilvaniei (prima formaţiune, România o împarte cu Ungaria şi Slovacia) şi în Sud - bazinul Carpato-Balcanic (zona Dobrogei, care se extinde şi în Bulgaria). În prezent nu se cunoaşte o cifră pentru resursele de gaze din şist de la noi, procesul de evaluare geologică pentru gazele neconvenţionale fiind abia la început.

Potrivit Directorului pentru Gestionare, Evaluare şi Concesionare a Resurselor din ANRM, Dorin Cojocaru,  „până în acest moment în România nu au fost puse în evidenţă nici o categorie de gaze neconvenţionale, şi deci nu există nici estimări.” Nu e disponibilă nici o statistică preliminară privind numărul licenţelor acordate special pentru explorarea gazului de şist în România, deoarece „este lăsat la latitudinea companiilor (să decidă, n.n.) dacă vor căuta sau nu şi aceste categorii de gaze neconvenţionale.

Totuşi în cadrul rundei a X-a mai multe companii şi-au exprimat interesul faţă de aceste categorii de gaze” a declarat Dorin Cojocaru pentru FP România. În cadrul celei de a X runde de licitaţie (care a avut loc în iulie 2010), oferta ANRM a inclus 12 perimetre în bazinul Panonic si 7 perimetre in Dobrogea, restul fiind în Marea Neagră. Printre companiile care şi-au  anunţat public intenţia de a explora după gaz de şist se numără:  MOL şi Expert Petroleum; EWP şi NIS; şi Chevron.

Gina Guşilov este analist pe probleme de energie în cadrul ROEC - Romania Energy Center.

 



În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite