Revoluţia femeilor din Egipt a fost înăbuşită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au ieşit în Piaţa Tahrir pentru a protesta împotriva lui Mubarak şi au contribuit la prăbuşirea regimului acestuia, egiptencele nu au primit mai multe drepturi. Dimpotrivă, după revoluţie ele au fost victimele violenţelor poliţiştilor, care le-au supus chiar şi la teste de virginitate. 

Demonstraţiile femeilor, care aleg să-şi ceară drepturile în stradă, sunt reprimate cu violenţă de Consiliul Suprem al Forţelor Armate, acuză grupurile locale pentru apărarea drepturilor omului. Cu o lună în urmă, Nada Zatouna, o regizoare de film independentă care urmărea ciocnirile dintre protestatari şi poliţie în apropiere de Piaţa Tahrir, a fost atacată şi arestată. Tânăra de numai 19 ani este un exemplu de femeie dispusă să lupte pentru drepturile ei, inclusiv pentru cel de a locui singură, de a trăi pe cont propriu. Acesta este un lucru neobişnuit pentru Cairo, un oraş în care tinerii locuiesc împreună cu părinţii lor până se căsătoresc, indiferent de vârstă.

„Odată au venit nişte prieteni să mă viziteze şi am fost şocată de portarul clădirii care a venit la uşa mea şi m-a ameninţat că va chema poliţia, pentru că sunt băieţi şi fete împreună în apartament la mine”, spune Nada, fata care, după şase luni de negocieri cu mama ei, s-a mutat singură. În opinia ei, drepturile  nu sunt daruri, ci trebuie câştigate. Ceea ce au făcut şi femeile epitene cu un an în urmă când au înfruntat gazele lacrimogene, gloanţele de cauciuc şi tunurile de apă, alături de ceilalţi demonstranţi din Piaţa Tahrir, în speranţa unei vieţi mai libere şi mai demne.

Mari speranţe, mari deziluzii

La nici trei săptămâni după prăbuşirea vechiului regim, sute de femei care sărbătoreau Ziua internaţională a femeii, încercând să atragă atenţia asupra problemelor lor, au fost admonestate de grupuri de bărbaţi furioşi. În prezent egiptencele simt că drepturile lor sunt complet ignorate în Egiptul postrevoluţionar. „Mulţi bărbaţi spun că nu este timpul potrivit pentru ca femeile să-şi ceară drepturile, dar acest argument nu stă în picioare. Femeile au participat de la început la revoluţie”, spune activista Sally Zohney.

Atunci când armata egipteană a decis să golească Piaţa Tahrir în care demonstraţiile continuau şi după înlăturarea lui Mubarak, 17 femei au fost ridicate şi duse la Muzeul Egiptean, unde au fost bătute şi supuse la electroşocuri.  Mai mult, ele au fost duse într-un centru de detenţie al armatei unde li s-au făcut teste de virginitate. „M-au băgat într-o cameră şi m-au pus să mă dezbrac ca să vadă dacă sunt virgină sau nu. Deşi m-am opus şi le-am spus că nu e legal ce fac, m-au obligat cu electroşocuri. Am fost cercetată de un bărbat”, spune Samira, una dintre victime. „Fetele deţinute au dormit în corturi alături de protestatari de sex masculin în Piaţa Tahrir”, a justificat un general al armatei egiptene, sub protecţia anonimatului, acţiunea împotriva acestora.

Alegerile, o oportunitate?

În ciuda persecuţiilor care nu s-au schimbat după căderea lui Mubarak, femeile egiptene s-au prezentat în număr mare la alegerile recente pentru un nou Parlament egiptean.  Speranţa într-o schimbare este mare, deşi Frăţia Musulmană, principalul câştigător, nu are în rândurile sale nicio femeie într-o poziţie cheie. Sarah Mohamed, o membră a Frăţiei Musulmane, regretă că egiptencele vor fi subreprezentate în noul Parlament şi că ele nu joacă un rol mai important în viaţa politică. Dar ea nu este dispusă să renunţe la luptă, la fel ca şi miile de femei, şi chiar bărbaţi, care au organizat în decembrie un amplu marş de solidaritate cu femeile bătute de poliţie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite