Revoluţia familială în Norvegia: concediile de paternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 90%  dintre taţii din ţara scandinavă îşi iau concediu de cel puţin trei luni după naşterea unui copil. Este şi o măsură care asigură egalitatea între sexe, prin care femeile îşi pot continua cariera.

Pappapermisjon le permite părinţilor să beneficieze la fiecare naştere de un concediu parental de 46 de săptămâni, indemnizat în proporţie de 100% sau de unul de 56 de săptămâni, cu o alocaţie de 80% din salariu. Zece săptămâni sunt rezervate prin lege doar taţilor, pentru ca aceştia să fie încurajaţi să stea cu copii lor nou-născuţi, scrie Le Monde.

Grete Berget, consilieră a Mediatoarei pentru egalitate, explică reglementările prin schimbarea rolurilor în familie. Femeile sunt încurajate să facă carieră, iar bărbaţii să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

După ce legea paternităţii a fost votată în 1993, numărul taţilor care vor să fie aproape de nou-născuţii lor a crescut de la 3% până la 90%. „Este o adevărată revoluţie. Iar studiile făcute arată că cu cât cuplurile sunt mai egalitare, cu atât mai puţine divorţuri sunt”, constată Elin Kvande, profesoară de sociologie la Universitatea norvegiană de ştiinţă şi tehnologie.
 
Chiar şi politicieni şi executivi renunţă pentru un timp la activitatea lor pentru a avea grijă de copii. „Vroiam să petrec timp cu fiica mea şi să le arăt oamenilor că, oricât de importantă ar fi munca, nu justifică neglijarea responsabilităţilor familiale”, explică Audun Lysbakken, ministrul copilăriei, egalităţii şi coeziunii sociale, care şi-a luat concediu de paternitate.

La rândul său, Petter Merok, director la Microsoft Norvegia susţine că acest concediu i-a schimbat apoi şi ritmul muncii la birou. Acum îşi duce copii la şcoală şi nu mai pleacă târziu de la muncă.

Şi companiile norvegiene au început să se obişnuiască cu concediile de paternitate luate de angajaţi şi caută soluţii precum împărţirea volumului de muncă a tăticului între ceilalţi angajaţi sau angajarea unui înlocuitor pe durată determinată de o lună sau un an.

Chiar dacă aceste concedii costă mult, statul bogat în petrol îţi poate permite să ignore deficitele publice, scrie Le Monde. Mai mult, premierul laburist Jens Stoltenberg propune prelungirea perioadei de concediu rezervate taţilor de la 10 la 12 săptămâni, urmând ca în 2012 să ajungă la 14.

Julie Brodtkorb, lidera partidului de dreapta Hoyre critică însă politica guvernamentală pe motiv că „fiecare familie este unică şi este dreptul ei, şi nu al statului, de a organiza viaţa cotidiană a copiilor săi iar odată cu concediul paternal, politica intră în viaţa de familie”. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite