Restartul statului: Cum devin francezii antreprenori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luată peste picior drept ţara grevelor şi a slujbelor la stat, Franţa tinde să devină incubator de mici afaceri. Ascuţirea spiritului antreprenorial din Hexagon este stimulată şi de criza economică a statului, dar şi de câteva... programe guvernamentale.

O recentă cercetare a PwC arată că două treimi din români visează să devină antreprenori în următorii ani. Ce le mai trebuie, în afară de această voinţă? Poate o mică revoluţie, precum cea care se petrece de puţin timp în Franţa.

Uzual, se consideră că economia franceză - cu taxe mari, legi sindicale dure şi un sector de stat dominant - descurajează pornirea unei afaceri. Anul trecut însă Franţa a fost ţara europeană cu cele mai multe noi afaceri: 580.000.

Revoluţia antreprenorială franceză


Mai mult, Agenţia pentru Crearea Întreprinderilor (APCE) a aflat că aproape jumătate dintre francezii cu vârste între 19 şi 29 de ani doresc să-şi pună, cât mai curând, pe picioare propria afacere. O revoluţie sociologică, constată BBC, după decenii de mentalitate socialistă generalizată. Deunăzi, idealul de carieră al tânărului francez era cea de angajat la stat. Dar şi statul francez dă acum oameni afară şi plăteşte tot mai prost. De nevoie, oamenii încep să-şi caute o viaţă mai bună altfel.

Pe de altă parte, statul francez are grijă şi de asta. Guvernul Sarkozy a creat un program de susţinere a micilor noi patroni care dă roade: jumătate dintre noile afaceri franceze beneficiază de eticheta “auto-antreprenor”. În cadrul acestui program, de la începutul anului trecut, o nouă întreprindere poate fi înregistrată, via Internet, în doar câteva minute. Iar în locul complexului sistem de taxe şi asigurări sociale, auto-antreprenorul trebuie doar să completeze nişte formulare tot online. Şi, cel mai important, doar cei care reuşesc să facă profit plătesc impozit pe afacere.

Iar pentru ca toate acestea să fie cât mai bine cunoscute în toată ţara, autorităţile, centrale şi locale, organizează în diferite oraşe franceze Saloane ale Antreprenorilor – unde temerarii stau la coadă pentru sfaturi de afaceri.

Vezi şi: Cât de (in)capabili sunt afaceriştii români 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite