Finlanda "aderă" la Internaţionala radicalilor populişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Adevăraţii Finlandezi” pot fi adăugaţi şirului de partide populiste (anti-imigraţioniste, anti-establishment, anti-taxe şamd), noi sau vechi, care cuceresc electorat unde nu te-ai aştepta: Norvegia, Japonia şamd. Foreign Policy ţine lista deschisă.

Partidul Adevăraţii finlandezi a obţinut un scor record de 19% din voturi la alegerile parlamentare din 17 aprilie, devenind astfel cel de-al treilea partid al ţării. Retorica sa de succes s-a concentrat pe respingerea oricăror ajutoare financiare pentru ţările puternic afectate de criză precum Spania şi Portugalia. Bruxelles-ul se teme deja că formaţiunea va bloca pachetul financiar de salvare a Portugaliei dacă va intra în viitorul guvern de coaliţie de la Helsinki. Succesul formaţiunii conduse de Timo Soini a fost comparat de presă cu victoriile Tea Party în alegerile interimare americane asupra democraţilor lui Obama, semnalează Foreign Policy.

Adevăraţii Finlandezi se încadrează într-o tradiţie de partide nordice de dreapta precum democraţii suedezi sau Partidul Progresist din Norvegia, puternic anti-imigraţioniste, islamofobe şi eurofobe. Marea diferenţă este că ei susţin creşterea taxelor pentru corporaţii şi cred într-un stat generos al bunăstării. În probleme sociale, formaţiunea este însă foarte conservatoare, poziţionându-se ferm împotriva avortului şi a homosexualităţii.

Alianţa britanică a plătitorilor de taxe

Câteva sute de activişti conservatori britanici s-au adunat în oraşul Brighton în februarie anul trecut pentru a lansa varianta autohtonă a Tea Party, structurată tot ca o mişcare împotriva taxelor mari, dar şi cu o dimensiune eurosceptică. Totuşi, mişcarea n-a devenit un fenomen cultural, primind mai multă atenţie din partea media americană, decât de la cea britanică. Mai mult succes a avut Alianţa Plătitorilor de taxe, al cărui număr de membri a crescut cu 70% până la 55.000 anul trecut şi care a primit sfaturi organizatorice de la liderii mişcării americane Tea Party.

Partidul Libertăţii din Olanda

Liderul populist Geert Wilders, cunoscut pentru retorica sa antiislamică, care cerea oprirea completă a imigraţiei din ţările islamice către Europa, s-a alăturat activiştilor Tea Party în mitingul de protest împotriva Centrului Cultural Islamic ce urmează a fi construit lângă Ground Zero în New York.

Preşedintele Partidului Libertăţii se opune contribuţiilor către UE, susţinând că banii olandezilor trebuie cheltuiţi acasă, nu pentru „subvenţionarea fermierilor din Franţa şi Polonia”. Pardoxal, spre diferenţă de omologii săi de extremă dreapta din Europa, el este un susţinător al Israelului şi al drepturilor homosexualilor.

Naţionaliştii japonezi online

Grupul de extremă-dreapta foloseşte slogane precum cel al liderului Tea Party, Glenn Beck - „Restaurarea onoarei” - cu scopul declarat de a elibera Japonia de influenţa străină şi de a-i reda statutul pe care-l merită în lume.

Fondatorul grupului Makoto Sakurai comunică cu cei peste 100.000 de membri ai mişcării aproape numai online şi susţine că „a furat” tehnici de organizare din filmuleţe de la mitingurile Tea Party.

Partidul Progresist din Norvegia

Extremiştii norvegieni au făcut constant presiuni pentru impozite mai mici pe venit şi pe vânzări. Cerinţele în materie de imigraţie – cel mult 1.000 de imigranţi pe an şi obligativitatea testelor HIV - au izolat formaţiunea pe scena politică norvegiană. Dar în 2005 Partidul Progresist a ajuns al doilea ca mărime în Parlamentul de la Oslo, profitând de fricile de islamizare ale populaţiei.

Tim Philips, una dintre figurile mişcării Tea Party, a vizitat anul trecut Norvegia pentru a da progresiştilor sfaturi în materie de organizare şi mobilizare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite