Putin anunţă o nouă cursă a înarmării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin argumentează de ce este important un program de reînarmare pentru viitorul Rusiei. Bătălia pentru resurse, instabilitatea sistemului internaţional dar şi crearea de mii de locuri de muncă sunt principalele motivaţii oferite de premierul rus.

De obicei, Vladimir Putin comunică destul de puţin cu presa internaţională. Însă, în ultima perioadă, poate şi pe fondul apropiatelor alegeri prezidenţiale din Rusia, vocea sa s-a auzit surprinzător de mult. Într-un articol publicat de Rossiiskaya Gazeta şi preluat de FP, Putin explică opiniei publice ruse – dar şi celei internaţionale – care sunt motivele pentru care Rusia urmează să investească 23 trilioane de ruble (583 miliarde de euro) într-un program de dezvoltare a forţelor armate şi a industriei ruse de apărare în următorul deceniu. De remarcat că în timp ce Rusia anunţă investiţii de   770 de miliarde dolari în următorii 10 ani, în aceeaşi perioadă bugetul Pentagonului se va reduce cu 489 de miliarde de dolari.
Motivele pentru care Federaţia Rusă consideră imperativă această iniţiativă sunt explicate de Putin încă din primele paragrafe. Primul argument este că într-o lume nesigură, unde unii actori sunt tentaţi să-şi rezolve problemele prin presiune şi forţă, nu ai voie să pari slab. Iar “puterea soft”, instrumentele economice şi diplomatice sunt insuficiente pentru a rezolva potenţialele conflicte. Al doilea argument ţine de faptul că există voci, scrie Putin, care cer ca resursele cu implicaţii globale să fie exceptate de suveranitatea exclusivă a unei singure naţiuni. Iar asta „nu se poate întâmpla Rusiei, nici măcar ipotetic”.
Al treilea argument în favoarea programului militar rusesc este nevoia de consolidare a poziţiei internaţionale a Rusiei, care este obligatorie pentru dezvoltarea economiei şi a instituţiilor democratice ale federaţiei.
Obiectivele programului de înarmare vizează crearea unei armate profesioniste, în care militarii să beneficieze de un pachet de avantaje „conform cu responsabilitatea socială a acestora”.  De asemenea, subliniază Putin, Rusia este obligată să-şi întărească potenţialul militar cât mai repede, având în vedere că în ultimii 30 de ani s-au pierdut mai multe cicluri de modernizare.
Ce va face Rusia în privinţa scutului american?
În articolul său premierul rus a vorbit şi de necesitatea apărării aeriene, referindu-se la politicile SUA şi NATO din Europa de Est. Un echilibru internaţional nu poate fi garantat decât de crearea unui scut rusesc de apărare – pe care Putin îl consideră scump şi ineficient – sau dezvoltarea unor capacităţi ofensive care să protejeze potenţialul rusesc de retaliere. Având în vedere aceste posibilităţi, Kremlinul va căuta o soluţie tehnică „eficientă şi asimetrică”.
 Putin avertizează că acest proiect nu trebuie văzut ca o remilitarizare a Rusiei ci ca o iniţiativă necesară de modernizare a forţelor armate ruseşti, menit să relanseze şi economia. Crearea de mii de locuri de muncă pentru reconstrucţia complexului militar-industrial vor duce la creşterea economică iar cercetarea în domeniu militar va conduce şi la inovare tehnologică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite