Populiştii din Danemarca, în faţa unui test electoral crucial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar două luni de la masacrul de la Oslo, Partidul Poporului speră să evite un rezultat similar cu cel al Partidului Progresului din Norvegia şi să se menţină "la putere" alături de conservatori şi liberali după alegerile parlamentare de mâine. 

Una dintre cele  mai influente formaţiuni populiste de dreapta din Europa, Patidul Danez al poporului a susţinut în ultimii 10 ani guvernul minoritar din Copenhaga. Nu necondiţionat însă. Naţionaliştii au reuşit să-şi impună propria agendă, ceea ce a dus la înăsprirea a 20 de legi referitoare la imigranţi şi căutători de azil.

Mesajele partidului alimentează frica din societate faţă de “bandele criminale din Europa de Est” şi insistă pe pericolul reprezentat de Islam. Totodată formaţiunea respinge Uniunea Europeană şi cere “o întărire a identităţii daneze”, scrie revista germană Spiegel. “Suntem singurul partid care se luptă pentru identitatea naţională şi pentru tradiţie. Suntem mândri de politicile noastre şi considerăm că nu există succes mai mare ca adoptarea politicilor tale de către alţii”, a spus Morten Messerschmidt, unul dintre liderii tineri ai partidului, într-un interviu dat publicaţiei.

Alegerile parlamentare de mâine sunt un test nu doar pentru coaliţia minoritară de guvernare, pe care opoziţia condusă de social-democraţi ar putea s-o înlăture de la putere după 10 ani, ci şi pentru Partidul Poporului, care a fost citat de Breivik ca sursă de inspiraţie. Extremiştii danezi speră să nu piardă un număr semnificativ de votanţi din acest motiv, aşa cum s-a întâmplat cu Partidul Progresului din Norvegia, al cărui membru era Breivik. Populiştii norvegieni au pierdut o treime din voturi, obţinând doar 11,4% la alegerile locale recente, faţă de 17,5% în 2007. 

La alegerile din 2007, retorica xenofobă şi islamofobă a Partidului Poporului Danez le-a adus populiştilor 13,9% din voturi, arătând că ideile acestea au ecou în societatea daneză.

O reţea extremistă secretă   

De curând a fost descoperită şi o organizaţie secretă extremistă ORG care milita pentru o societate omogenă din punct de vedere etnic, chiar şi în şcoli private, opera cluburi de arte marţiale şi de tir şi ţinea o evidenţă, o listă neagră, a politicienilor consideraţi trădători de ţară. Membri şi lideri erau mai ales foşti reprezentanţi ai Partidului Danez al Poporului, cu conexiuni în alte asociaţii rasiste şi neo-naziste.

În ciuda atentatului de la Oslo şi a creşterii şanselor social-democraţilor de a înlătura  coaliţia conservatoare de la putere, mai ales pe fondul crizei care a dus la pierderea a 175.000 de locuri de muncă, populiştii danezi nu vor cădea sub 12% la scrutinul de mâine pentru că şi-au dezvoltat un bazin electoral solid, prognozează institutele de sondare a opiniei publice.     

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite