Piraţii intră în Parlamentul de la Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Susţinătorii Partidului Piraţilor sărbătoresc o nouă victorie a formaţiunii lor în alegeri.
Susţinătorii Partidului Piraţilor sărbătoresc o nouă victorie a formaţiunii lor în alegeri.

Surpriza alegerilor de duminică din Germania n-a fost nici noua înfrângere suferită de cancelarul Merkel şi CSU, nici victoria SPD sau rămânerea sub pragul electoral a FDP, ci intrarea în Parlamentul local din Berlin a Partidului Piraţilor, cu 9% din voturi.

Ce suna ca o glumă la început s-a transformat acum în realitate şi într-un semnal de alarmă faţă de tot establishmentul politic actual. Noul partid rebel nu mai sunt verzii, ci piraţii. Creditată cu 5% în sondaje înaintea scrutinului, formaţiunea a obţinut 9% din voturi, mult mai mult ca partenerii de coaliţie ai lui Merkel, liberal-democraţii care au rămas pe dinafară cu 2% din voturi.

„Cool. Este prima dată din anii ’80 încoace când o forţă politică nouă urcă pe scenă”, se entuziasmează liderul piraţilor, Sebastian Nerz în dialog cu Spiegel la petrecerea formaţiunii. Rezultatul mult peste aşteptări i-a surprins chiar şi pe lideri, care nominalizaseră doar 15 candidaţi pe listă, iar acum ar putea avea şi locuri libere în Parlamentul local.

Andreas Baum, vârful de lance al piraţilor la alegerile din Berlin, recunoaşte că formaţiunea sa este „amatoare” şi nu e obişnuită cu camerele de luat vederi şi cu munca din Parlament, dar este pregătită să înveţe din mers.

Succesul piraţilor se explică prin mesajele lor amuzante, afişate pe străzi precum „Privatizaţi religia” - toate creaţie proprie - dar şi prin prezentarea lor ca promotori ai libertăţilor civile, în special a libertăţii Internetului, scrie Spiegel.  Campania stradală a formaţiunii din Berlin a costat 25.000 de euro, dintr-un buget total de de 35.000 Euro, obţinut prin donaţii şi sponsorizări.

„Verzii, Linke şi SPD sunt relativ asemănători. Noi vrem mai multă libertate, drepturile civile sunt importante pentru noi”, explică Pavel Mayer, patronul unei mici firme de IT şi numărul trei pe lista piraţilor. Restul succesului se explică evident prin lipsa de imaginaţie a afişelor contracandidaţilor.

Pe de altă parte, democraţia directă, transparenţa şi apărarea datelor personale pe Internet, separarea strictă dintre biserică şi stat, introducerea unui venit minim garantat sau legalizarea drogurilor uşoare – principalele teme ale piraţilor – ating un bazin electoral destul de important de tineri care nu se simt reprezentaţi de niciunul dintre partidele mainstream. În plus, piraţii mai au câteva avantaje mari faţă de toate celelalte forţe politice: credibilitate, autenticitate şi suflu nou (neerodare). 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite