Pelerinajul la Mecca - o afacere în Indonezia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai populată ţară musulmană trimite în fiecare an cei mai mulţi pelerini în oraşul Sfânt. Oficiali guvernamentali şi politicieni indonezieni abuzează însă de banii pe care credincioşii îi depun cu ani înainte pentru a se înregistra la hajj. 

În prezent 1,2 milioane de oameni sunt trecuţi pe lista de aşteptare a guvernului iar fondurile aflate la discreţia puterii se ridică la 2,4 miliarde de dolari. Aceşti bani se scurg în buzunarele oficialilor şi a partenerilor de afaceri din agenţiile de turism, în timp ce pelerinilor li se furnizează servicii proaste precum locuinţe înghesuite şi mâncare puţină, scrie
New York Times.

Organizaţii civile anti-corupţie şi media vorbesc despre o adevărată „mafie” a hajj-ului, care operează prin împărţirea de şpăgi între Ministerul pentru Afaceri Religioase şi Parlament.

Parlamentari şi oficiali ai ministerului au respins acuzaţiile de mituire, susţinând că activiştii anti-corupţie evaluează greşit costurile zborurilor în Arabia Saudită şi exagerează comparaţia cu Malaezia, unde cetăţenii plătesc mai puţin pentru pelerinaj şi primesc servicii mai bune. Mai mult, autorităţile susţin că preţul hajj-ului ar fi scăzut cu 80 de dolari la 3.342 de dolari, în comparaţie cu anul trecut.

Potrivit Indonesian Corruption Watch, parlamentarii îşi favorizează rudele care vor să plece în pelerinaj, în timp ce agenţiile de turism prietene şi alte afaceri cu conexiuni politice primesc contracte pentru catering sau transport. În schimbul acestor „înlesniri”, aleşii nu pun în discuţie modul în care ministerul administrează depozitele care se ridică la 2,4 miliarde de dolari plus dobândă.

„Sunt bani publici, banii pelerinilor şi nu aflăm niciodată la ce sunt folosiţi”, susţine Ade Irawan, cercetător la Indonesian Corruption Watch.

Pelerinaje private

Potrivit cotelor stabilite de autorităţile saudite, doar 211.000 de indonezieni vor fi primiţi la Mecca anul acesta, dintre care aproximativ 17.000 vor merge în tururi private care costă mai mult decât pachetul „turistico-religios” de 3.342 de dolari oferit de stat.

Potrivit Ministerului Religiei între 15.000 şi 20.000 de oameni se înregistrează în fiecare lună pentru pelerinaj, printr-un depozit la stat de 2.500 de dolari. Guvernul saudit estimează însă că 30% din cei 2,5 de milioane de pelerini care au ajuns anul trecut la Mecca nu aveau permisele cerute de autorităţi.

“Poate că la început a fost vorba cu adevărat despre religie. Pelerinajul este obligatoriu pentru toţi musulmanii adulţi şi apţi financiar, dar acum a devenit o afacere”, spune Ian Miron, proprietarul unei mici agenţii de turism care oferea tururi de hajj.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite