New-yorkezii resping moscheea de pe Ground Zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două cercetări sociologice arată că opinia publică americană se opune construcției unui centru islamic (Cordoba House) în apropierea locului în care au fost Turnurile Gemene. Din convingere sau calcul politic, mai mulți politicieni republicani au exploatat mediatic subiectul, pronunțându-se vehement împotriva construcției. Cruciadei s-au alăturat și liderii unor alte culte, care s-au declarat ultragiați.

FP România a menționat, într-un articol publicat în luna mai, un subiect care tulbură liniștea comunității new-yorkeze din centrul Manhattanului. Un dezvoltator imobiliar musulman, împreună cu un imam catalogat de unii opozanți ai proiectului drept controversat, și-au propus construcția unei moschei și a unui centru cultural islamic la două străzi de Ground Zero, fapt ce a generat reacții contrare în opinia publică.
Pe 1 iulie, universitatea Quinnipiac a dat publicității un sondaj de opinie care releva faptul că votanții din New York se opun construcției. La întrebarea “sunteti de acord ca un grup musulman să construiască o moschee și un centru cultural în apropierea Ground Zero?”, respondenții s-au opus în proporție de 52%, spre deosebire de 31% care au fost de acord cu ideea.
O altă cercetare sociologică, aparținând Rasmussen Reports, publicată pe 22 iulie, care a evaluat reacția opiniei publice la nivel național, a relevat o respingere netă a proiectului. La întrebarea “vă opuneți sau sunteți de acord cu construcția unei moschei în apropierea locației în care au fost amplasate Turnurile Gemene înainte de 9/11?”, 54% s-au pronunțat împotrivă, spre deosebire de 20% care au fost de acord.


Reacții republicane
Dezvoltatorii centrului islamic și-au găsit câțiva oponenți redutabili printre mai mulți politicieni de calibru ai partidului Republican. O reacție echilibrată dar negativă a avut-o republicanul Peter King, congressman ales în districtul 3 al orașului New York, care a calificat inițiativa ca fiind “ofensivă”, ca apoi să nuanțeze folosind termenul de “nepotrivită”.
La începutul lunii iulie, un alt republican proeminent, aspirant la funcția de guvernator al statului New York, a organizat o conferință de presă, prin care s-a pronunțat asupra proiectului ca fiind “o amenințare pentru securitatea și siguranța” pentru locuitorii New Yorkului.
Opoziției anti-moschee s-a alăturat și fostul primar al orașului New York, Rudolph Giuliani, care, într-o luare de poziție, a argumentat că “moscheea nu numai că va fi poziționată într-un loc total neinspirat, dar construcția ei este susținută de un imam care este cunoscut ca susținător al unor cauze simpatetice față de terorism”. 
După ce pe 20 iulie, Sarah Palin a luat atitudine pe propria pagină de facebook împotriva moscheii, la o zi distanță, fostul purtător de cuvânt al Camerei Reprezentanților, republicanul Newt Gingrich, spunea “Nu ar trebui să se construiască o moschee la New York, atâta timp cât în Arabia Saudită nu sunt biserici și sinagogi. Este grotesc să construiești o moschee pe locul cu cea mai puternică simbolistică a consecințelor Islamului radical”.


Și șefii cultelor se opun
Nici organizațiile religioase și liderii lor nu au rămas indiferente față de subiectul moscheii din centrul New Yorkului. Liderul hindus, Babu Suseelan, a fost foarte virulent în opoziția sa față de construcția centrului islamic:
“60% din scripturile islamice sunt scrieri politice care fac referire la tratamentul necredincioșilor și 31% din ele se referă la Jihad, cum poți face necredinciosul să se supună Islamului prin înșelăciune și teroare... Ce este o moschee? Premierul islamic al Turciei, Recep Tayyip Erdogan a explicat cu claritate: <<Moscheile sunt cazărmile noastre, Domurile ne sunt coifuri, minaretele sunt baionete iar credincioșii sunt soldați>> Nu ar trebui să permitem construcția unei cazărmi unde imamii pot predica ură și antrena soldați care nu respectă libertatea și Constituția noastră”, avertiza Suseelan.
Tot la sfârșitul lunii iulie, Richard Land, președintele unei organizații baptiste, a oferit și o opinie aparținând credincioșilor creștini: “Cred că dezvoltarea unui centru cultural islamic în apropierea Ground Zero este inacceptabil...Chiar dacă marea majoritate a musulmanilor resping ideologia radicală și condamnă acțiunile din 9/11, rămâne faptul că cei ce au atacat în aceea zi erau musulmani și susțineau că acțiunile lor sunt purtate în numele Islamului...”


Cordoba House are șanse să se construiască
Spre deosebire de predecesorul său, actualul primar independent al orașului New York, Michael Bloomberg, este un susținător al proiectului Cordoba House. Acesta a formulat cazul în termenii drepturilor religioase argumentând că: “Guvernul nu ar trebui niciodată – dar niciodată – să spună oamenilor cum, unde și cui ar trebui să se roage.”
Autoritățile americane au dat undă verde proiectului, după ce Comisia de Prezervare a Patrimoniului a votat în unanimitate împotriva oferirii titlului de clădire de patrimoniu construcției actuale, o fabrică construită în urmă cu un secol și jumătate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite