De ce îi face Merkel campanie lui Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu pretextul întâlnirii de astăzi a cabinetelor francez şi german la Paris, Merkel va da un nou semnal că se va implica în realegerea lui Sarkozy. Berlinul se teme că alegerea socialistului François Hollande ar putea să-i submineze strategia de salvare a euro. 

S-a vorbit foarte mult despre relaţia personală dintre Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, despre două personalităţi foarte diferite, dar sortite să meargă în tandem pe scena europeană. „Cuplul franco-german" a avut tot felul de dispute de-a lungul timpului dar acum pare mai unit ca niciodată, pe fondul acutizării crizei datoriilor şi a dificultăţilor pe care le întâmpină liderul francez pe drumul spre realegere.

După aprobarea Pactului fiscal, propus de Germania şi susţinut de Franţa, Merkel şi-a exprimat deschis aprecierea pentru partenerul francez şi afinitatea faţă de Sarkozy, observă revista germană Spiegel. „Vederile mele politice sunt bine cunoscute. Nicolas Sarkozy m-a susţinut în timpul campaniei mele pentru realegere. Iar eu voi face la fel acum", a declarat Merkel.

Jurnaliştii germani scriu că declaraţiile acesteia marchează o ruptură faţă de tradiţia unei anumite rezerve a cancelarilor germani faţă de alegerile democratice din alte state. La fel de neobişnuit, Sarkozy o va prezenta electoratului francez pe partenera germană şi Germania ca un exemplu de bună gestiune în vreme de criză care trebuie replicat. El va include în mesajul său multe elemente caracteristice modelului german: plafonul datoriei publice prevăzut în Constituţie, reformele sociale, productivitatea germană.

În tabăra lui Merkel se încearcă acreditarea ideii că „faptul că Merkel face campanie pentru Sarkozy este un semn de integrare europeană", după cum spune deputatul CDU Ruprecht Polenz. În realitate, alianţa dintre cei doi este mult mai pragmatică şi ţine de îngrijorarea lui Merkel că o victorie a socialistului Francois Hollande, mai bine plasat în sondaje decât Sarkozy, ar putea să blocheze întreaga politică europeană a Germaniei din prezent.

Hollande este în favoarea eurobondurilor - măsură respinsă de Merkel în mai multe rânduri - şi respinge trecerea unui plafon al datoriei în Constituţia franceză. Mai mult, el a criticat deschis Pactul fiscal al UE. Pe de altă parte, socialistul a făcut demersuri pentru a-şi aranja o vizită la Berlin, pentru a-şi întări imaginea externă, dar acestea au rămas fără răspuns de la cancelarie.

Cooperare între partide

De câteva luni, partidul lui Merkel, CDU, şi UMP-ul lui Sarkozy se întâlnesc pentru a pune la punct o strategie electorală. Omul de legătură este ministrul francez al agriculturii Bruno Le Maire, un expert pe Germania. El s-a deplasat în mai multe rânduri la Berlin pentru a se întâlni cu secretarul general al CDU Hermann Groehe şi cu Peter Altmaier, unul dintre cei mai importanţi consilieri ai lui Merkel.

Strategia francezilor este să-l prezinte pe Sarkozy ca un egal al lui Merkel, un lider puternic şi un artizan al eforturilor de a salva eurozona. Totuşi pierderea ratingului AAA de către Franţa îngreunează comparaţiile cu Germania.

Vizita lui Merkel de astăzi în Franţa va încerca să salveze o campanie tot mai obosită a preşedintelui Sarkozy. Pretextul întâlnirii este cea de-a 14-a reuniune a cabinetelor german şi francez. Pe agendă se află printre altele situaţia din zona euro şi politica fiscală şi economică. Tot astăzi Merkel şi Sarkozy vor da un interviu comun televizat din Palatul Elysee, care va fi transmis de posturile ZDF şi France 2.

Pagube diplomatice

Presa germană avertizează că o încălcare a cutumei de a-l primi pe challengerul preşedintelui francez la Berlin ar putea strica grav relaţia franco-germană în eventualitatea alegerii socialistului Hollande. Jurnaliştii de la Spiegel critică faptul că apropiaţii lui Merkel nu-şi ascund antipatia faţă de acesta. „Conflictul între Sarkozy şi Hollande este o ciocnire între două concepte fundamentale: întărirea competitivităţii şi redistribuţia de stânga", declara recent secretarul general al CDU Hermann Groehe. Şi partenerii de coaliţie ai creştin-democraţilor, liberalii de la FDP, au criticat sprijinul făţiş acordat de Merkel lui Sarkozy. „Guvernul german nu este un partid implicat în campania pentru alegerile prezidenţiale din Franţa", a declarat ministrul de externe Guido Westerwelle.

Merkel pare să fi uitat de neutralitatea pe care i-a predicat-o lui Obama în 2008, când acesta a vrut să ţină un discurs în faţa Porţii Brandenburg, scrie Spiegel. La vremea respectivă, cancelarul german i-a indicat o altă locaţie pentru că aceasta era rezervată doar şefilor de stat aleşi.

Unii observatori se întreabă dacă nu cumva electoratul francez va fi iritat de raportarea constantă a lui Sarkozy la Germania, pe fondul creşterii temerilor faţă de un dictat german în UE. Strategia de a se prezenta drept „omul nemţilor" ar putea să alieneze o parte dintre alegători. O mână de ajutor nesperată ar putea veni însă de la Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional, care are dificultăţi în strângerea semnăturilor necesare candidaturii. O neînscriere a acesteia în cursa pentru Elysee ar putea direcţiona un mare număr de voturi spre candidatul principal al dreptei.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite