Mathias Bröckers: "Profitorii 9/11 sunt complexul militar-industrial şi serviciile secrete"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autor a trei bestseller-uri despre atentatele de la 11 septembrie, scriitorul german Bröckers explică pentru FP România de ce crede că SUA au orchestrat atacul de la World Trade Center şi ce întrebări rămân fără răspuns la zece ani după tragedie.

Interviu din dosarul online După 9/11

Ce s-a întâmplat, în viziunea Dvs., la 11 septembrie?

Nucleul legendei oficiale îl constituie raportul comisiei de anchetare a atentatelor de la 11 septembrie, care se bazează pe mărturia lui Khalid Scheik Mohammed, pe care nu l-a mai văzut nimeni de opt ani şi care a fost „audiat“ de 180 de ori prin „waterboarding“. Un sfert din toate sursele care stau la baza raportului îl reprezintă protocoalele audierii acestuia. Nicio instanţă din lume nu poate să accepte o asemenea mărturie smulsă prin tortură ca probă. Potrivit FBI, nici împotriva lui Osama Bin Laden nu există dovezi solide că ar fi orchestrat atacurile teroriste de la 11 septembrie, motiv pentru care n-a fost adus în faţa unui tribunal, ci a fost în final scufundat în mare. Organizarea unor atentate cu 19 studenţi dintr-o peşteră din Afganistan fără susţinerea armatei şi a serviciilor secrete este imposibilă. Atacurile au avut loc în cadrul unor manevre militare care chiar în dimineaţa de 11 septembrie au simulat şi s-au antrenat chiar pentru ceea ce avea să devină realitate: „răpirea“ de avioane civile care au fost direcţionate către turnuri. Aceste „jocuri de război“ au fost motivul pentru care foreţele antiaeriene n-au intervenit timp de două ore. Este doar un capitol din cartea mea în care numim martorii care trebuie întrebaţi şi actele  care trebuie declasificate pentru o nouă cercetare.
 
Ce întrebări importante rămân fără răspuns la 10 ani după 11 septembrie?
 
Din cele 100 de întrebări neclarificate pe care le-am listat la sfârşitul primei mele cărţi la începutul anului 2002 („Conspiraţii, Teorii ale conspiraţiei şi secretele 9/11“), 85 încă mai sunt deschise. Nici identitatea exactă a „teroriştilor kamikaze“, şi nici finanţarea lor nu este clară, nici comportamentul lui Bush, Cheney şi Rumsfeld în acea dimineaţă şi nici prăbuşirea celor trei turnuri WTC. Orice crimă este mult mai puternic investigată în orice republică nebananieră, decât au fost crimele de la 11 septembrie.

Cum s-a schimbat în opinia Dvs, lumea după 9/11?

 
Cu 9/11 se face politică în toată lumea. În interior, pentru a reduce drepturile şi libertăţile civile. Patriot Act-ul, pe care Bush l-a scos imediat din sertar, este modelul pentru multe ţări care invocă 9/11 pentru a introduce metode poliţieneşti pentru care orice politician mainstream ar fi fost blamat înainte. În politica externă 9/11 este simbolul pentru noul duşman al lumii „Islamul“, pe care superputerea SUA a trebuit să şi-l creeze după moartea comunismului – în anii ’90 cu teoriile de tip  „Clash of Civilisations“, şi apoi după 9/11 militar cu expansiunea în Afganistan şi Irak. Neelucidarea şi ascunderea adevărului despre atentatele de la 11 septembrie au de-a face cu faptul că legenda oficială este pur şi simplu prea folositoare politic, în interior ca şi-n exterior. Singurii profitori sunt complexul militaro-industrial şi serviciile secrete, ale căror bugete aproape s-au dublat de atunci.
 
Sunteţi respins de mainstream ca un adept al teoriilor conspiraţiei, dar cărţile Dvs. sunt foarte citite. Cum vă explicaţi acest lucru? 

Potrivit unui sondaj reprezentativ al Emnid făcut la începutul lui 2011, 89,5 % dintre americani cred că guvernul SUA nu spune adevărul despre 9/11. Având în vedere asta, nu mă miră succesul cărţilor mele. Media mainstream n-au pus după 11 septembrie întrebările-cheie şi a devenit un megafon al declaraţiilor puterii. Orice critică la adresa versiunii oficiale este catalogată de atunci ca „teorie a conspiraţiei“, iar acest cuvânt a devenit un termen de luptă. Eu însumi nu am răspândit o teorie despre 9/11- ca şi restul lumii am numai bănuieli şi ipoteze, dar acestea sunt în final irelevante, pentru că niciun autor, jurnalist sau grupă de cercetători, oricât de adânc ar săpa, nu poate răspunde acestor întrebări. Numai o instanţă poate face asta. De aceea avem nevoie de o nouă anchetă independentă.

Mathias Bröckers este scriitor german. A colaborat cu articole la cotidienele Tageszeitung şi Süddeutsche  Zeitung. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite