Liderul protestelor anti-Putin riscă 10 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activistul anti-corupţie Alexei Navalni, acuzat de delapidare, se prezintă în faţa Comitetului de Investigaţii.
Activistul anti-corupţie Alexei Navalni, acuzat de delapidare, se prezintă în faţa Comitetului de Investigaţii.

Cunoscutul blogger Alexei Navalni care a energizat protestele de stradă împotriva lui Putin înainte şi după alegerile prezidenţiale este acuzat de delapidare. Procesul va diviza şi mai mult opoziţia radicală la adresa Kremlinului, dar ar putea să-i crească pe termen lung capitalul politic tânărului lider, crede Lilit Gevorgyan, expertă în spaţiul CSI la firma de consultanţă IHS Global Insight.

Procesul de delapidare intentat lui Navalni în 2010 a fost redeschis pe 31 iulie în faţa unui tribunal moscovit. Există temerea că se încearcă eliminarea sa de pe scena politică, cât şi oprirea activităţii sale susţinute de combatere a corupţiei prin expunerea acesteia.

Avocatul de 36 de ani a devenit cunoscut şi popular tocmai prin  campaniile sale anti-corupţie, desfăşurate prin intermediul site-ului de Internet Rospil.ru, care a reuşit să adune fonduri semnificative expunându-i pe oficialii de stat suspectaţi de săvârşirea unor fapte de corupţie. Navalni a făcut ani de zile astfel de dezvăluiri, prin cumpărarea de pachete minoritare de acţiuni la companii mari de stat şi prin exercitarea dreptului său de a cere şi a primi acces la operaţiunile interne ale acestora, în calitate de acţionar. El şi-a asigurat chiar şi un loc în board-ul Aeroflot, cea mai mare companie aeriană rusă, cu ajutorul unuia dintre acţionari, miliardarul Alexander Lebedev.

În protestele spontane anti-guvernamentale din decembrie anul trecut, Navalni a reuşit să-şi creioneze un profil de lider politic al opoziţiei pentru că a fost omul care i-a adus, chiar dacă pentru puţină vreme, pe liberali şi pe ultranaţionalişti împreună în efortul de a opri realegerea lui Vladimir Putin din martie. Dar după eşuarea acestui obiectiv, alianţa conjuncturală s-a rupt.

Acuzaţii vechi şi noi

Iniţial Navalni fusese acuzat că a prejudiciat bugetul regiunii Kirov din nordul Rusiei cu 40.000 de dolari în perioada în care lucra ca şi consilier al guvernului regional. În prezent, la aceste acuzaţii se adaugă aceea că s-ar fi asociat cu o mică firmă de cherestea pentru a fura lemn de la fabrica de cherestea de stat KirovLes, producând un prejudiciu de 16 milioane de ruble. Navalni a respins însă acuzaţiile ca fiind absurde şi l-a acuzat pe Putin că „trimite după gratii pe toţi cei care-i sunt incomozi”.

Dacă tânărul blogger va fi arestat, el va câştiga şi mai mult capital politic ca urmare a statutului său de prizonier politic, crede analista Lilit Gevorgyvan. Deocamdată însă o condamnare a sa ar fi un semnal puternic dat de autorităţile ruse că nu vor mai tolera proteste de stradă din partea opoziţiei radicale. Scăderea numărului protestatarilor şi divizarea mişcării de opoziţie le-a permis autorităţilor să ignore cererile acestora de reformă politică.

„Opoziţia rusă este în continuare în faza de formare, dar închiderea lui Navalni nu va face decât să-i galvanizeze pe susţinătorii săi să ducă mai departe campania sa împotriva corupţiei pe care o consideră cea mai mare ameninţare la adresa Rusiei. Iar capitalul politic pe care îl va dobândi prin intrarea în cercul deţinuţilor politici cunoscuţi, îl va putea folosi cu siguranţă în viitor”, concluzionează Gevorgyan. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite