Libia: Copii din Benghazi învaţă să dea primul ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţi şi profesori de la Universitatea Internaţională libiană de Medicină au iniţiat cursuri de prim-ajutor pentru elevi în capitala rebelilor. Cursurile de prim-ajutor includ şi o sesiune despre arme, menită să-i înveţe pe copii să le identifice şi să se păzească de ele.

La cursurile de prim-ajutor, copii cu vârste între 9 şi 14 ani află cum să trateze arsuri şi alte feluri de răni. Este şi un mod de a-i ţine ocupaţi după ce şcolile au fost închise din cauza conflictului militar, scrie Ryan Calder într-o relatare de la faţa locului pentru Foreign Policy.

"Mătuşa, unchiul şi vărul meu sunt în Tripoli şi îmi fac griji pentru ei", spune Amina, o fetiţă de numai 10 ani care participă la cursurile de prim-ajutor. "Atunci când am fost la Katiba, baza militară din Benghazi pe care rebelii au luat-o cu asalt pentru a elibera oraşul pe 20 februarie, am văzut sânge şi m-am speriat", povesteşte la rândul ei Nadia, de 14 ani.

Dr. Randa Abidia, care-i coordonează pe copii, a observat o schimbare a stării de spirit în interiorul diferitelor grupuri. Primul grup era mai optimist pentru că în martie rebelii erau în ofensivă spre Sirt, oraşul natal al lui Gaddafi, graţie loviturilor aeriene agresive ale coaliţiei pe frontul de est. Copii ca şi părinţii lor credeau că sfârşitul războiului este aproape.

Celălalt grup însă este conştient că conflictul se va prelungi şi le va afecta vieţile. Ei stau cu ochii pe ştirile de la televizor, dar nu-şi fac speranţe în legătură cu un final fericit şi rapid. "Suntem nevoiţi să ne uităm la televizor. Este plictisitor fără Internet. Dar este dureros să vezi oameni arşi şi răniţi. Înainte ne uitam la desene animate, acum urmărim doar Al Jazeera şi Al Arabiya acasă", explică Lina dezamăgită. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite