Avocaţii britanici adoptă şaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de musulmani se adresează unor Consilii şaria în soluţionarea disputelor familiale, financiare şi comerciale. Firmele britanice de avocatură au început să-şi deschidă şi ele departamente de consultanţă şaria. Dar multe femei se simt nedreptăţite de judecători. 

Potrivit unui raport din 2009, aproximativ 85 de astfel de instanţe de judecată islamice funcţionează în Marea Britanie, iar numărul cazurilor supuse acestora a crescut semnificativ în ultimii cinci ani.  „Avem de trei ori mai multe cazuri în ultimii 3-5 ani, cam între 200 şi 300 pe lună. Musulmanii devin mai preocupaţi de credinţa lor şi mai conştienţi de ce le oferim”, spune Sheikh al-Haddad, reprezentant al Islamic Sharia Council, cel mai mare organ de justiţie islamică din Marea Britanie, citat de BBC.

Mediatorii şaria operează în Marea Britanie, în paralel cu sistemul judiciar britanic, încă din 1982, dar aceste consilii informale nu au puterea de a impune pedepse. Totuşi mulţi musulmani ascultă şi aplică voluntar judecata imamilor.

„Am ales să mă adresez unui mediator şaria în locul unui tribunal britanic într-un litigiu privind dreptul meu de proprietate pentru că acest lucru este în conformitate cu principiile mele spirituale islamice. Şi am ales bine pentru că totul s-a desfăşurat foarte repede. În 3-4 luni rezolvasem litigiul. În plus este mult mai ieftin decât sistemul judiciar britanic”, spune Omar Hannan, un tânăr de 28 de ani din Solihull.

Conştienţi de cererea tot mai mare de instanţe şaria, firmele britanice de avocatură încep să-şi deschidă la rândul lor departamente şaria, care oferă clienţilor consultanţă conformă atât cu dreptul britanic, cât şi cu legea islamică. „O mare parte dintre clienţii noştri au sub 50 de ani şi sunt dornici să-şi respecte atât identitatea britanică, cât şi pe cea musulmană”, spune avocata Aina Khan, care a înfiinţat unul dintre primele departamente şaria la firma ei de avocatură.

Acuze de discriminare

În ciuda creşterii popularităţii justiţiei şaria, mai multe grupuri avertizează că acest sistem discriminează femeile. Organizaţia de apărare a drepturilor femeilor iraniene şi kurde (IKWRO) a lansat deja o campanie pentru a pune capăt acestei practici. „Am vorbit cu multe femei şi toate ne spun că legea şaria nu le oferă justiţia şi dreptatea pe care o caută. Consiliile sunt dominate de bărbaţi, care iau decizii favorabile bărbaţilor”, susţine Diana Nammi, una dintre reprezentantele IKWRO.  Ea cere interzicerea tuturor organelor de justiţie şaria care funcţionează în Marea Britanie şi a dreptului religios, ca singur mod de a asigura egalitatea între sexe în faţa justiţiei. În cazul în care o femeie vrea să divorţeze, ei îi este foarte greu să-i convingă pe judecătorii şaria de necesitatea de a desface căsătoria, în ciuda opoziţiei soţului.

Mediatorul şaria Haitham al-Haddad în schimb este convins  că o interdicţie n-ar face decât să-i determine pe musulmanii britanici să plece în alte ţări musulmane pentru a se judeca, „unde nu vor putea să fie protejaţi”. 

Citiţi şi: Musulmanii din Germania se judecă după legea Sharia

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite