Lansarea volumului „Războiul ruso-georgian. Reacţiile decidenţilor în timpul crizei” la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţii georgieni din Osetia de Sud coc pâine într-o tabără de refugiaţi. Mii de georgieni au fost dizlocaţi în urma conflictului ruso-georgian
Refugiaţii georgieni din Osetia de Sud coc pâine într-o tabără de refugiaţi. Mii de georgieni au fost dizlocaţi în urma conflictului ruso-georgian

Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning, şi-a lansat vineri la Iaşi cartea „Războiul ruso-georgian. Reacţiile decidenţilor în timpul crizei“. Evenimentul a fost precedat de o conferinţă în Aula Universităţii „Petre Andrei“, unde le-a prezentat studenţilor şi masteranzilor de la Relaţii Internaţionale modul în care se iau deciziile la nivelul Uniunii Europene.

În cadrul lansării, Iulian Chifu a prezentat şi rezultatele unui sondaj de opinie cu privire la percepţia românilor asupra Uniunii Europene.
„Este o evaluare generică a Uniunii Europene. 73% din români au o părere pozitivă despre UE, pe locul doi fiind Statele Unite ale Americii, iar pe a treia poziţie Republica Moldova. De altfel, 82% dintre români au o părere bună despre europeni, 75% despre americani, iar 73% despre moldoveni“, a susţinut Chifu. La conferinţă au mai participat profesorul universitar Cornel Codiţă şi Teodor Meleşcanu, fost ministru al Apărării în perioada 2007-2008.

Meleşcanu a explicat modul în care România ar putea ajunge la acelaşi nivel cu celelate state membre ale UE. „Toată lumea vorbeşte despre accesarea fondurilor europene, dar toţi fac prea puţin în acest sens. Miza are o valoare de 30 de miliarde de euro. Anual, 5 miliarde de euro pot merge la IMM-uri. Este o mare şansă a noastră pentru a reuşi o creştere economică. Dacă avem o creştere de 7.10% din PIB, în cel mult 10 ani eliminăm diferenţa dintre România şi celelalte state care au aderat înaintea noastră la UE“, susţine fostul ministru de Externe. 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite