De ce Israelul ar trebui să voteze pentru independenţa palestiniană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marş de susţinere a cauzei palestiniene în capitala Libanului, Beirut.
Marş de susţinere a cauzei palestiniene în capitala Libanului, Beirut.

O respingere a rezoluţiei pentru un stat palestinian ar putea provoca violenţe, la care Israelul va fi obligat să răspundă într-o manieră care-i va agrava izolarea pe scena internaţională, scrie Isaac Herzog, membru al Comisiei de apărare din Knesset, într-o analiză pentru Foreign Affairs.

După Primăvara Arabă, schimbarea de putere în Egipt şi izbucnirea sentimentelor anti-Israel, vacumul de putere din Peninsula Sinai şi mişcarea de contestare a regimului Assad care face impredictibilă graniţa sa de nord, Israelul se află într-o situaţie delicată. Pierderea aliatului-cheie, Turcia, şi spectrul unui Iran nuclear complică lucrurile  şi mai mult pentru statul evreu, consideră Herzog.

În opinia sa, guvernul israelian ar putea ieşi din izolarea în care se află doar preluând iniţiativa şi susţinând rezoluţia palestiniană la ONU, fapt care ar readuce cele două părţi la masa negocierilor şi ar repara imaginea şifonată a ţării. Susţinerea ar trebui însă condiţionată de întoarcerea palestinienilor în cel mai scurt timp la masa negocierilor, fără precondiţii, şi de soluţionarea finală prin negocieri bilaterale.

În cadrul procesului intermediar de negociere, Israelul ar trebui să tranfere mai multe atribuţii şi responsabilităţi legate de securitate către Autoritatea Palestiniană, să oprească construcţia de noi aşezări, să ofere compensaţii colonilor israelieni care vor să se mute în Israel şi să-i elibereze pe prizonierii Fatah din închisorile israeliene. Palestinienii în schimb ar trebui să garanteze că nu vor demara o campanie internaţională în justiţie împotriva Israelului şi că nu vor încheia un acord de împărţire a puterii cu Hamas.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite