Paradoxul egiptean: Islamiştii triumfă şi în staţiunile turistice libertine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima etapă a maratonului electoral pentru alegerea noii Adunări Populare egiptene se încheie astăzi. Frăţia Musulmană şi salafiştii conduc detaşat chiar şi în zonele turistice. Posibilitatea interzicerii băuturii şi a bikini-ilor care poate goni turiştii străini nu i-a oprit pe egipteni să le dea votul islamiştilor. 

Aproximativ 14 milioane de alegători şi-au ales reprezentanţii în Parlamentul cu 150 de membri, în cadrul celei de-a treia runde electorale. Braţul politic al Frăţiei Musulmane, Partidul Libertate şi Justiţie (FJP) şi partidul salafist Al-Nour au obţinut împreună aproape 70% din voturi în primele două runde electorale.

Surprinzător este însă că islamiştii au obţinut scoruri mari şi la Marea Roşie, în Luxor sau Aswan, zone în care turismul este principala sursă de venit a localnicilor, relatează BBC. Mai ales că salafiştii anunţaseră că vor interzice tot ce intră în conflict cu şaria – îmbrăcămintea indecentă, inclusiv costumele de baie, şi alcoolul atât pentru localnici, cât şi pentru turiştii străini.

Un exod al turiştilor străini ar avea consecinţe catastrofale asupra unei economii egiptene deja foarte fragile şi pentru care turismul reprezintă una dintre principalele surse de venit naţional.  Ca urmare, este puţin probabil ca declaraţiile salafiştilor să fie urmate de fapte, şi datorită faptului că Frăţia Musulmană, principala forţă politică, a exprimat de mai multe ori o poziţie moderată în acest sens.

Sentiment de vinovăţie

Egiptenii din staţiunile litorale nu-şi simt ameninţate modul de viaţă şi veniturile de către islamişti. Mai mult, ei le împărtăşesc ideile şi îi consideră singura alternativă politică, singurii care n-au fost încă la putere şi deci n-au dezamăgit. „Islamiştii se preocupă de nevoile noastre şi înţeleg tradiţiile noastre, în timp ce liberalii şi seculariştii comunică între ei pe Facebook. Am încercat cu socialiştii, naţionaliştii, stângiştii, liberalii, cu forţele seculare şi cu un regim militar de-a lungul timpului şi toţi au eşuat. Aşa că poate a venit timpul să-i încercăm pe islamişti”, spune Ali Mohamed, un şofer de taxi din Aswan, citat de corespondentul BBC. 

Cât despre interdicţiile care ar putea alunga turiştii, mulţi membri ai FJP lucrează şi ei în domeniul turismului aşa încât n-ar vrea să-şi distrugă propriile afaceri. „Nimeni nu va accepta ca turismul să fie afectat pentru că el este sursa noastră principală de venit. Dar eu nu vreau să fac lucruri contrare principiilor mele, precum vânzarea de alcool”, spune Abdou, un tânăr egiptean care lucrează pe un vas de croazieră.

Şi pentru turiştii din Occident se pot găsi soluţii. „Li se va permite să-şi aducă alcoolul cu ei şi să bea, dar niciun musulman nu va fi obligat să li-l servească. Turiştii vor avea şi plaje private la dispoziţie pentru ca noi să nu trebuiască să vedem lucruri cu care nu suntem de acord”, spune un coleg al său de pe vas.

„Tinerii cu joburi în turism au fost spălaţi pe creier şi convinşi că munca lor contravine principiilor islamice. Ei au dezvoltat un sentiment de vinovăţie de care vor să scape votându-i pe islamişti”, aşa îşi explică un proaspăt parlamentar al Blocului Egiptean, o alianţă de partide liberale, victoria islamiştilor în zonele turistice.   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite