După Osama: Amerindienii critică asocierea lui bin Laden cu eroul lor Geronimo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un efect cu totul neaşteptat al războiului antiterorist global. Mai multe triburi de amerindieni au protestat împotriva folosirii numelui legendarei căpetenii a apaşilor Geronimo ca nume de cod pentru operaţiunea americană de ucidere a lui Osama bin Laden. Este o mare diferenţă între un luptător pentru libertate şi un ucigaş terorist, arată nativii care-i cer preşedintelui Obama să prezinte scuze publice.

Geronimo, şeful tribului apaşilor Chiricahua, a fost unul dintre cei mai aprigi adversari ai armatei american care i-a izgonit pe indieni de pe pământurile lor. El este şi acum un model pentru tinerii indieni nord-americani şi nu a reprezentat niciodată fanatismul, din contră s-a predat când a fost încercuit de armata americană, scrie Jacob Heilbrunn în The National Interest. În opinia sa, autorităţile au greşit când “au reînviat stafiile trecutului” iar indignarea indienilor este justificată.

Mai multe triburi apaşe i-au cerut preşedintelui Obama să prezinte scuze publice pentru punerea semnului de egalitate între Geronimo şi Osama. Asocierea numelui lui Geronimo cu cel al teroristului internaţional Osama bin Laden este încă o palmă dată amerindienilor de un alt preşedinte şi de guvernul federal care a purtat un „război de Holocaust inutil” împotriva lor la formarea Americii de astăzi, se arată într-o petiţie online de protest adresată preşedintelui Barack Obama, Senatului şi Camerei Reprezentanţilor.

Geronimo este un erou amerindian, o figură iconică a luptei pentru drepturile indienilor în SUA iar imaginea sa nu trebuie murdărită, la fel cum Obama n-ar îndrăzni să facă cu Martin Luther King sau Jesse Jackson, se mai arată în scrisoarea semnată de Mike Graham, fondatorul grupului pentru apărarea drepturilor amerindienilor United Native America.

Operaţiunea de ucidere a lui Osama bin Laden a fost numită Geronimo pentru că războinicul apaş a reuşit să le scape americanilor printre degete de foarte multe ori, scrie Levi Rickert, redactorul-şef al Native Condition.

S-a creat chiar o legendă potrivit căreia el putea să dispară fără să lase urme. Geronimo şi câţiva apropiaţi ai săi au reuşit să scape de trupele americane care-i asediau într-o peşteră, care aparent avea o singură intrare. Peste 5.000 de soldaţi americani au fost trimişi pentru a-l prinde pe indian, reaminteşte Nick Allen într-un comentariu pentru ziarul The Telegraph. 

În opinia sa, orice asemănare cu Bin Laden se opreşte însă aici pentru că Geronimo n-a atacat niciodată SUA, ci a luptat doar împotriva guvernului SUA care le lua apaşilor pământurile.

Mai mult, după cum semnalează Levi Rickert, aproximativ 24.000 de amerindieni erau în armata SUA în noiembrie 2010 iar 61 de nativi au fost ucişi şi 445 răniţi în Afganistan şi Irak după 11 septembrie. Prin urmare ei luptă pentru ţară şi nu împotriva ei şi ar trebui trataţi cu respect.


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite