Afacerea DSK: Ce a însemnat Dominique Strauss-Kahn pentru FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Repubblica, Italia: Arestarea patronului FMI privează europenii de un aliat preţios pe scena internaţională. Dominique Strauss-Kahn a ştiut să îmbrace în veştminte sociale intervenţiile Fondului în ţările lovite de criză, ca şi să facă astfel încât vocea Europei să fie auzită în sânul unei instituţii percepute ca fiind vârful de lance al neo-liberalismului.

Articol preluat din Presseurop.eu/ro, revistă a presei europene, în zece limbi.

Un gol imens apare la conducerea Fondului Monetar Internaţional, într-un moment crucial pentru salvarea Greciei şi pentru stabilitatea zonei euro. Tocmai este distrus un personaj-cheie al operaţiunilor de tip "intervenţie-rapidă" pentru depăşirea crizelor care afectează statele suverane şi ameninţă economia mondială. Rolul FMI a devenit unul uriaş datorită lui Dominique Strauss-Kahn – DSK.

Acum, FMI trebuie să facă faţă unei urgenţe interne fără precedent, iar soluţia finală ar putea consta în aducerea în locul lui a unui chinez sau a unui brazilian. Ar putea să se confirme astfel hegemonia noilor puteri emergente şi sfârşitul "dreptului Uniunii Europene" de a numi directorul FMI. Ar fi un preţ uriaş plătit de întreaga Uniune Europeană pentru căderea lipsită de glorie a unuia dintre cei mai promiţători lideri ai săi.

Omul potrivit

Şocul este puternic – pe 15 mai a fost anulată întrevederea dintre Dominique Strauss-Kahn şi Angela Merkel pentru depăşirea disensiunilor periculoase privind criza din Grecia; Consiliul de conducere al FMI a fost convocat de urgenţă la Washington; funcţia de director interimar al FMI i-a fost încredinţată adjunctului lui DSK, americanul John Lipsky. Pe 16 mai, delegaţia FMI se prezintă fără liderul său la reuniunea Eurogrupului, unde trebuie să se decidă metode urgente pentru salvarea Greciei şi să se ofere un aviz favorabil numirii italianului Mario Draghi la conducerea Băncii Centrale Europene. În Germania a fost necesară intervenţia ministrului Economiei, Wolfgang Schaeuble, pentru a se oferi garanţii burselor înainte de deschidere: "Căutarea soluţiei pentru problemele Greciei nu este blocată, arestarea lui Dominique Strauss-Kahn nu va afecta negocierile". Gravitatea pierderii pentru economia globală este evidenţiată de reacţiile extreme ale Franţei.

Se intenţionează căutarea unor lideri care să fie de anvergura acestui personaj extraordinar care devenise Dominique Strauss-Kahn în viaţa profesională. În 2007, el prelua conducerea unui Fond Monetar Internaţional care părea să fi fost pe cale de dispariţie. În prima jumătate a acelui an, când pieţele financiare încă ignorau catastrofa creditelor fără acoperire, Turcia rambursa "ultimul împrumut" către FMI, instituţie care devenea astfel  inutilă. Totul mergea prea bine – nicio ţară nu mai avea nevoie de ajutor. Ulterior, peste câteva luni, venea apocalipsa, lumea intra într-o criză financiară fără precedent de la Marea Criză din 1929.

În acest context, Dominique Strauss-Kahn devenea aproape un om providenţial. A condus în mod energic Fondul Monetar Internaţional spre redescoperirea unei vocaţii intervenţioniste. S-a confruntat cu o serie de crize – Pakistan, Ucraina, Islanda; intervenţiile sale au fost absolut necesare la periferia Uniunii Europene, reuşind să atenueze invidia executivului de la Bruxelles şi a unor state membre. Irlanda, Portugalia, Grecia au fost etape indispensabile pentru DSK. A modificat gândirea unică de tip neoliberal, cerând un control asupra circulaţiei capitalului, noi reguli în sistemul bancar, denunţând dezechilibrele sociale. Şi-a ales un chinez pentru una dintre funcţiile de director-adjunct. Chiar şi Statele Unite sunt recunoscătoare că la conducerea FMI era un socialist francez cu o viziune asupra reformelor necesare pentru vindecarea exceselor economiei de piaţă. Iar cel mai mult trebuie să îi fie recunoscători europenii.

Versiunea completă, pe Presseurop.eu/ro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite