Guvernul sloven se prăbuşeşte sub povara datoriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul sloven Borut Pahor a primit ieri votul de neîncredere în Parlamentul de la Ljubljana.
Premierul sloven Borut Pahor a primit ieri votul de neîncredere în Parlamentul de la Ljubljana.

Guvernul minoritar sloven de centru-stânga al social-democratului Borut Pahor a primit un vot de neîncredere din partea Parlamentului cu ocazia numirii unor noi miniştri. Cauzele sunt legate de creşterea puternică a datoriei de stat şi explozia costurilor sociale. Şi în Slovacia guvernul ar putea rămâne fără majoritate în Parlament pentru alocările financiare pentru statele puternic îndatorate.

Social-democraţii din Slovenia au fost părăsiţi şi de ultimul aliat -  Partidul liberal democrat (LDS), după ce la începutul verii ieşiseră din coaliţie şi Partidul sloven al pensionarilor (DESUS) şi formaţiunea Zares (noua politică). Motivul principal al disputelor din coaliţia de guvernare a fost reforma pensiilor, care prevedea o creştere a vârstei de pensionare, reaminteşte cotidianul german Sueddeutsche Zeitung. Reforma impopulară, care prevedea şi tăieri masive din alocaţiile sociale, a fost respinsă de o majoritate covârşitoare a populaţiei prin referendum. 

Comisia Europeană şi guvernul german au cerut în repetate rânduri Sloveniei să-şi reducă îndatorarea mai ales că deficitul bugetar a crescut de la 22% din PIB în 2008 la aproximativ 45% în anul curent.  Cu alegeri programate  pentru luna decembrie, social-democraţii mai au timp o lună pentru a încerca să-şi asigure o nouă majoritate în Parlament cu un alt premier, dar potrivit sondajelor următorul scrutin va fi câştigat de opoziţia conservatoare.

Ameninţări pentru euro

Într-o situaţie la fel de grea se află şi premierul Slovaciei, Iveta Radicova. Într-un context marcat de greve ale profesorilor prost plătiţi, ale medicilor şi de un program sever de austeritate, şefa exectivului de la Bratislava trebuie să strângă susţinere în Parlament pentru noul Fond de Stabilitate Europeană, la care  ţara trebuie să contribuie cu 7,7 miliarde de euro.  

În loc să împrumute bani pentru pachete de stimulare a economiei sau să crească taxele, guvernul slovac a preferat să adopte un plan dur de austeritate, prin care se tăiau bani pentru şcoli şi spitale. În 2013 este probabil ca ţara să îndeplinească criteriile Pactului de Stabilitate, dar slovacii nu sunt dispuşi să mai plătească pentru datoria greacă.

Cum nici partenerul de coaliţie al premierului Radicova, Partidul Libertăţii şi Solidarităţii (SaS) nu susţine noi alocări pentru Fondul de Stabilitate şi pentru Grecia, s-ar putea ajunge la un nou blocaj în încercarea UE de a salva ţările puternic îndatorate, comentează revista Spiegel.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite