„Grupul viitorului” pregăteşte Statele Unite ale Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece miniştri de externe europeni vor să transforme UE într-o federaţie pe modelul SUA, cu un preşedinte al CE ales direct şi un PE cu două camere. Miza este întărirea instituţiilor comunitare, precum Comisia şi Parlamentul European, în dauna puterii disproporţionate a şefilor de state şi de guverne.

Dacă Tratatul de la Lisabona a dat o putere mult prea mare Consiliului European, dominat de dispute legate de interese naţionale şi de pierdere a suveranităţii, mai ales după izbucnirea crizei, „grupul viitorului” iniţiat de ministrul german de Externe Guido Westerwelle propune o întărire a pilonului supranaţional, comunitar al UE, în dauna celui interguvernamental. Astfel preşedintele Comisiei Europene ar urma să fie ales direct prin sufragiu universal şi ar avea dreptul să-şi constituie singur o echipă guvernamentală, devenind cel mai puternic om politic din Europa.

În locul Consiliului European şi a Consiliului de Miniştri al UE, ar urma să fie instituită o a doua cameră, a statelor, în Parlamentul European.  Miniştrii de externe ai Austriei, Belgiei, Danemarcei, Italiei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Poloniei, Portugaliei şi Spaniei au prezentat aceste propuneri preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barosso, preşedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy, preşedintelui Băncii Centrale Mario Draghi şi liderului eurogrupului Jean Claude Juncker.

Ei s-au pronunţat pentru mai multă suveranitate cedată UE în materie de gestionarea comună a frontierelor, pentru o armată a UE şi pentru un control direct al bugetelor naţionale ale statelor membre, aşa cum îl ceruse Angela Merkel prin iniţiativa ei asupra unei uniuni fiscale.

„Răspunderea comună a fost grav erodată de luptele politice dintre şefii de stat şi de guvern din Consiliul European. Agitarea pericolului concentrării de putere în mâinile Bruxelles-ului a fost folosită pentru a evita pierderea poziţiei dominante a şefilor de stat şi de guvern ai UE. În schimb, Parlamentul European a fost evitat în elaborarea Pactului fiscal iar managementul de criză a funcţionat pe baza cooperării între state, fără un control parlamentar”, scrie cotidianul austriac Die Presse.  Acesta salută federalizarea Europei ca singură soluţie pentru a combate prăbuşirea uniunii monetare, a pieţei comune şi dezvoltarea de noi discrepanţe între Europa de Sud şi de Nord.  
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite