Germania a rămas restantă la austeritatea impusă celorlalţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Berlinul tot cere implementarea unor măsuri de austeritate severe în ţările cu datorii mari şi îşi predică propriul model economic în UE, dar Germania nu şi-a atins propriile obiective de austeritate în 2011.

Potrivit revistei Spiegel, guvernul german nu a realizat nici jumătate din economiile planificate din bugetul federal. Calculele Institutului de cercetări economice din Koeln arată că doar 4,7 miliarde de euro din pachetul de austeritate aprobat în valoare de 11,2 miliarde au fost tăiate în 2011. Iar pentru 2012, din pachetul de economii de 19,1 miliarde de euro mai puţin de jumătate au fost implementate.

Aceste carenţe sunt foarte stânjenitoare pentru guvernul german pentru că ele sunt dezvăluite la scurt timp după adoptarea de către 25 de state membre ale UE a Pactului fiscal care le obligă să adere la o disciplină fiscală mai strictă, scrie Spiegel. Pactul făcea trimitere explicit la crearea unui buget echilibrat după modelul plafonului german al datoriei.

În conformitate cu această legislaţie, Land-urile germane vor avea interdicţie de a mai împrumuta începând din acest an iar guvernul federal nu va mai putea să ia credite mai mari de 9 miliarde de euro pe an. Pentru 2013, ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble speră să reducă noile împrumuturi la 15 miliarde de euro. Pentru aceasta vor fi tăiate subvenţiile la asistenţa de sănătate federală care se ridică la două miliarde de euro iar bugetul Agenţiei Federale a Forţei de Muncă va fi redus cu câteva sute de milioane de euro. 

Chiar dacă Germania nu a implementat multe măsuri de austeritate, Bund-ul, Land-urile şi comunele au făcut mult mai puţine datorii noi în 2011 decât în anii dinainte – sub 26 de miliarde de euro, scrie însă cotidianul Sueddeutsche Zeitung. În plus, potrivit Oficiului naţional de statistic, creşterea economică în Germania a fost de 3% în 2011.

Deficitul bugetar german a scăzut anul trecut la 1% din PIB, plasându-se pentru prima oară după 2008 sub limita de 3%, prevăzută de Pactul de Stabilitate al UE. În 2009, acesta atinsese 3,2% iar în 2010 – 4,3%. Încasările Bund-ului, Landuri-lor şi comunităţilor s-au ridicat la 1,15 miliarde de euro, faţă de 1,17 miliarde de euro cheltuieli, reaminteşte Frankfurter Allgemeine Zeitung.  

Germanii trebuie să muncească mai mult

Acelaşi ziar citează însă un studiu OECD potrivit căruia fără reforme pe piaţa muncii, Germania nu va putea să-şi menţină creşterea economică. Principala problemă a lipsei de forţă de muncă calificată ar putea fi rezolvată dacă germanii muncesc mai mult. Din 2016 până în 2025 numărul celor apţi de muncă va scădea în medie cu 0,5% pe an, potrivit prognozelor experţilor OECD. Populaţia activă germană scade mult mai repede decât media în ţările OECD, au mai constatat aceştia.

Experţii recomandă ca forţa de muncă fără calificări înalte, care iese mai devreme la pensie, să fie impulsionată să mai muncească prin creşterea valorii punctului de pensie la sfârşitul carierei. Organizaţia mai recomandă angajarea mai multor femei. În prezent acestea muncesc în medie zece ore pe săptămână mai puţin decât bărbaţii în Germania. Asta şi pentru că sistemul de impozitare a veniturilor favorizează familiile cu un singur membru salariat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite