Germania ameninţă să oprească vânzarea de submarine către Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Israelul a cumpărat deja cinci submarine din clasa Dolphin, iar guvernul german a aprobat recent furnizarea celui de-al şaselea.
Israelul a cumpărat deja cinci submarine din clasa Dolphin, iar guvernul german a aprobat recent furnizarea celui de-al şaselea.

Guvernul german va sista furnizarea şi subvenţionarea de submarine nucleare către Israel, ca reacţie la aprobarea dată de guvernul israelian de a extinde coloniile evreieşti din partea arabă a Ierusalimului cu 1.100 de case.

Guvernul german aprobase în vară alocarea a 135 de milioane de euro cu titlul de subvenţii pentru a ajuta Israelul să achiziţioneze al şaselea submarin Dolphin. Germania a furnizat Israelului submarine de la sfârşitul anilor 1990, după primul război din Golf.  

Submarinele Dolphin, dotate cu focoase nucleare, sunt o importantă parte din efortul Israelului de întărire a capacităţilor sale strategice. Marina israeliană deţine deja trei astfel de submarine, iar alte două nave sunt construite în prezent de Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW), divizia constructoare de nave a Thyssen-Krupp.

Potrivit unei telegrame obţinute de Wikileaks, subvenţionarea achiziţionării submarinelor de către Israel este un răspuns la cererile făcute Germaniei de către statul evreu de vărsare a unei sume de 500 de milioane de dolari ca reparaţii pentru Holocaust, scrie revista Spiegel.

Israelienii s-au bazat pe faptul că Germania va acoperi în continuare o mare parte din costuri, mai ales că preţul pentru achiziţionarea celui de-al şaselea submarin şi a două nave de război se ridică la 1,6 miliarde de dolari, observă şi Sueddeutsche Zeitung.

Autorităţile israeliene ar putea invoca acum faptul că întărirea flotei de submarine nucleare este menită să descurajeze ameninţarea venită din partea Iranului care-şi dezvoltă programul nuclear. Şi cum Merkel a declarat dreptul la existenţă al Israelului ca „o raţiune de stat germană”, partea israeliană ar putea acuza că este lăsată de izbelişte într-o situaţie ameninţătoare de partenerul german.

Primele trei livrări de submarine Dolphin în 1991 au fost justificate tot prin ameninţarea venită la vremea aceea dinspre Irakul lui Saddam Hussein, care lansase rachete Scud spre Tel Aviv, reaminteşte cotidianul german. În 2005, cancelarul Gerhard Schroeder a aprobat în ultimele zile de mandat un nou contract pentru submarine Dolphin cu Israelul.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite