Fericiţii gunoieri ai Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polityka, Varşovia: În timp ce unii sunt îngropaţi sub mormane de gunoi, considerate ca fiind o pacoste, alţii câştigă bani din ele. Săptămânalul Polityka examinează cazul înfloritoarei afaceri suedeze din jurul deşeurilor.

Articol preluat din Presseurop.eu/ro, revistă a presei europene, în zece limbi.

În urmă cu doar o sută de ani, Suedia îşi înfiinţa prima ei uzină de incinerare a deşeurilor. De atunci, acestea au devenit principala sursă de energie suedeză, înaintea petrolului şi gazelor naturale. Deşeurile oferă mai multă energie decât sursele hidraulice şi nucleare combinate.

Biomasa, compusă din deşeuri de origine vegetală şi animală (dar şi umană), este utilizată pe scară largă în producţia de energie electrică şi de căldură. Este un combustibil pentru transporturi şi o materie primă pentru industrie. Majoritatea oraşelor suedeze sunt încălzite de centrale termice alimentate fie direct prin arderea deşeurilor, fie prin biogazul produs din acestea.

Stockholm, prima “capitală verde” a Europei

Încălzirea capitalei suedeze este acum asigurată în principal de către centrala de cogenerare din Högdalen şi de unele instalaţii auxiliare, implantate în imediata apropiere a zonelor rezidenţiale. Proteste ale locuitorilor? Nu au fost niciodată. Responsabililor centralei din Högdalen le place să sublinieze faptul că  gazele emise din hornurile ei conţin tot atâtea substanţe toxice cât fumul expirat în stradă de trei fumători. Inspectoratul însărcinat cu protecţia mediului confirmă.

În Suedia, doar 1% din deşeuri merg la groapa de gunoi. Şi este vorba în special de substanţele cele mai periculoase, depozitate în containere ermetice pentru a împiedica contaminarea atmosferei sau a pânzei de apă freatică. Stockholm a fost primul oraş al Uniunii Europene care să fi primit (în 2010) denumirea de "capitală verde" a Europei.

Eco-cartierul Hammarby Sjöstad a devenit o carte de vizită afişată cu plăcere în faţa experţilor şi turiştilor atraşi de această etichetă. Acest cartier de câteva zeci de mii de locuitori va ajunge în curând la o autonomie energetică.
[...]


Versiunea completă, pe Presseurop.eu/ro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite