Eurovision azer: opozanţii "cântă" pentru democraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baku speră să-şi îmbunătăţească imaginea prin organizarea Eurovisionului. Activiştii societăţii civile acuză însă încălcări grave ale drepturilor omului chiar în pregătirea evenimentului.

În apropierea nou construitei arene Crystal Hall, care va găzdui evenimentul din mai, au început demolările şi exproprierile. Locatarii sunt obligaţi să se mute, prin demolarea de ziduri, tăierea gazelor sau a curentului, scrie revista germană Spiegel. Jurnaliştii germani cred că acestea sunt simptomele arbitrariului unei ţări corupte în care drepturile omului sunt doar pe hârtie.

Organizatorii concursului, European Broadcasting Union, se feresc să critice autorităţile azere şi îşi declină răspunderea în privinţa acestor locuinţe. Ei susţin că n-au cerut demolări şi au aprobat construirea arenei Crystal Hall pe un teren gol. Mai mult, demolarea unor clădiri ar fi parte a unor planuri mai ample de dezvoltare urbană, care existau înainte ca Azerbaidjanul să primească dreptul de a găzdui competiţia.

Localnicii însă acuză faptul că eventualele compensaţiile primite de la autorităţi pentru expropriere sunt insuficiente pentru a-şi găsi o nouă locuinţă. "Nu vrem să rămânem aici, ci doar să primim compensaţia la care avem dreptul prin lege, Cu banii pe care ni-i oferă ei nu putem găsi niciun apartament în care să trăim", spune Zadir Gulamirov, un căpitan în rezervă. Chiar dacă mulţi dintre păbubiţi au prezentat actele de proprietate în instanţă şi au arătat că suprafeţele apartamentelor lor n-au fost bine calculate, toate petiţiile lor au rămas fără răspuns din partea autorităţilor. Ca urmare activişti precum Rachel Denber, director adjunct pentru Europa şi Asia Centrală la Human Rights Watch, fac apel la organizatori să pună presiune pe autorităţile azere "pentru stoparea exproprierilor, a evacurărilor şi demolărilor".

Pe lângă problema exproprierilor, Azerbaidjanul mai are una cu suprimarea activiştilor şi jurnaliştilor. Statul ocupă locul 162 din 179 de ţări în Indexul Libertăţii Presei realizat de Reporters without Borders. BBC şi Radio Liberty au fost forţate să renunţe la frecvenţele lor în urmă cu trei ani, iar situaţia respectării drepturilor omului s-a degradat. "Mulţi jurnalişti au început să practice o autocenzură ca urmare a reprimării şi intimidării lor de către putere", spune Emin Huseynov de la Institute for Reporter's Freedom and Safety.

În ciuda tuturor acestor probleme, activiştii pentru drepturile omului nu boicotează Eurovisionul, ci încearcă prin campania "Sing for Democracy" să profite de atenţia internaţională dată evenimentului pentru a atrage atenţia lumii asupra realităţilor care se ascund sub faţadă. Cât despre organizatori, aceştia insistă pe faptul că evenimentul va avea un impact pozitiv. Până la urmă au obţinut de la Baku dreptul presei străine de a relata fără restricţii despre eveniment şi despre realităţile azere de la faţa locului.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite