Erdogan vrea să interzică avorturile în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Erdogan, premierul Turciei
Recep Erdogan, premierul Turciei

Premierul turc a declarat că avorturile sunt o crimă şi că ele ar trebui interzise în cazul sarcinilor de peste patru săptămâni. Mii de femei au ieşit pe străzile Istanbulului să protesteze împotriva noii legi pe care o pregăteşte partidul de guvernământ.

„Fie că omori un copil în burta mamei sau ucizi un bebeluş după naştere, nu este nicio diferenţă”, a spus liderul AKP într-o conferinţă de presă de săptămâna trecută.

La rândul său, ministrul sănătăţii Recep Akdag a subliniat că numărul femeilor care fac avorturi este în creştere în Turcia. „În 2009, 60.140 de femei au apelat la operaţii pentru avorturi, iar în 2011 numărul lor a crescut la 69.364. Trebuie acum să dăm un semnal că avorturile nu sunt deloc o metodă de planificare familială”, a spus Akdag, citat de cotidianul turc Zaman. În opinia ministrului, avorturile nu ar trebui permise decât dacă pun în pericol viaţa mamei, în rest, chiar şi femeile abuzate ar trebui să aducă copii pe lume, statul urmând să se ocupe de ei.

Legislaţia liberală actuală, care permite avortul în primele zece săptămâni de sarcină, datează din 1983 şi se explică nu doar prin conducerea militară puternic laicistă din acea vreme, dar şi prin opinia majoritară în statele musulmane că fetusul nu primeşte suflet decât după mai multe săptămâni, sau chiar după a 4-5 lună”, scrie revista germană Spiegel.  Până în prezent, pedeapsa pentru avortul după 10 săptămâni era de doi până la patru ani de închisoare pentru medic şi de un an de închisoare pentru mamă.

Protestul femeilor

Pe lângă feministe şi activiste pentru femei care se tem că legea nouă va fi foarte restrictivă, au ieşit în stradă şi reprezentanţi ai Colegiului medicilor şi ginecologi. Aceştia spun că anual peste 70.000 de femei din toată lumea mor în ţări în care avortul este interzis pentru că nu au parte de tratamente medicale adecvate.

Mai multe asociaţii pentru femei i-au adresat o scrisoare deschisă premierului Erdogan în care îi cer să nu se folosească de corpul femeii în scopuri politice. Guvernul ar trebui să investească mai mult în şcoli, în educaţia femeilor şi în lupta împotriva violenţei domestice, recomandă autoarele.

Pentru Erdogan însă, stoparea avorturilor are nu doar o componentă morală, ci şi una strategică pentru că boom-ul economic pe care îl cunoaşte ţara sa în ultima vreme se bazează în primul rând pe o numeroasă populaţie tânără şi dinamică. 

Un studiu din 2008 realizat de Centrul de cercetări economice şi sociale din cadrul Universităţii Bahcesehir arată că numărul celor care gândesc ca premierul Erdogan şi au o percepţie negativă asupra avorturilor a crescut.  Procentul celor care cred că avorturile sunt necesare pentru femeile nemăritate a scăzut de la 65% în 1990 la 33% în 2008. În plus, numărul turcilor care cred că avorturile sunt necesare în cazul femeilor cu mulţi copii s-a redus şi el de la 61% în 1990 la 29% în 2008, ceea ce indică o dublare a numărului persoanelor care sunt anti-avort în ultimii 20 de ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite